Skip to main content

Kovács Elvira: Fontos hangsúlyozni a nemzeti parlamentek jelentőségét

Kovács Elvira: Fontos hangsúlyozni a nemzeti parlamentek jelentőségét

Kovács Elvira: Fontos hangsúlyozni a nemzeti parlamentek jelentőségét

Az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda műsorában a nemzeti parlamentek közösségi ügyekkel foglalkozó bizottságai online tanácskozásáról és Szerbia uniós integrációjáról hallhattunk.

Kovács Elvirával, az Európai Integrációs Bizottság elnökével Sztánkó Emília beszélgetett.

– Rendszeres megbeszélésről van szó, ugyanis évente kétszer találkoznak a nemzeti parlamentek európai ügyekkel foglalkozó bizottságai, illetve bizottsági elnökei. Ezúttal a 27 tagállam bizottsági elnökei találkoztak, valamint a tagjelölt országok is megfigyelői státusban vehettek részt ezen az ülésen, és fel is szólalhattak. Ilyenkor általában az elnökség prioritásai, és az előttünk álló időszak a téma. Jómagam ezt a lehetőséget arra használtam ki, hogy elmondjam, annak ellenére, hogy a portugál elnökség külön kiemelt prioritásai közé tartoznak az ellenálló Európa, a szociális Európa, a zöld Európa, a digitális Európa és globális Európa, nincs külön kiemelve a bővítéspolitika, ezért arra kértem az elnökséget, hogy gyorsítsa föl a bővítéspolitikát, ugyanis sajnos a német elnökség alatt nem sikerült újabb, látható lépéseket tennie Szerbiának – mondta Kovács Elvira. Hozzátette: Németország nyilván több mindenre számított, de erre nem került sor mind Szerbia, mind Észak-Macedónia meg Albánia esetében, viszont az úgynevezett Trojka (az előző német, a jelenlegi portugál és az ezt követő szlovén elnökség) mégiscsak napirenden tartja ezt a kérdést, és ez a mi számunkra nagyon fontos.

– Az elmúlt egy évben online dolgoztunk, egy picit más a munkamenet, de akkor is nagyon fontos, hogy részt vegyünk. Nagyon érdekes, hogy annak ellenére, hogy megfigyelő státusban vagyunk, minden találkozóra meghívnak bennünket, és minden alkalommal kihasználjuk a lehetőséget, hogy föl is szólaljunk, és elsősorban magáról Szerbiáról, illetve Szerbia integrációs folyamatának a felgyorsításáról szoktunk beszélgetni. Ezenkívül más témákkal kapcsolatban is elmondjuk véleményünket, például most az egyik legnagyobb kérdés az Európa jövőjéről szóló konferencia. Mi úgy gondoljuk, hogy a Nyugat-Balkán országait is meg kell hívni erre a konferenciára. Maguk a nemzeti parlamentek jelentőségéről is fontos megbeszélést folytatni, mert nagyjából azt halljuk, hogy mit csinálnak a miniszterek, a kormány, viszont a nemzeti parlamentek jelentőségét, a parlamenti bizottságok munkájának a fontosságát is hangoztatni kell, amit meg is tettünk a decemberben megtartott berlini konferencián, majd hangsúlyoztuk, hogy szeretnénk részt venni Európa jövőjéről szóló konferencián – magyarázta Kovács.

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt időszakban másként alakult minden a szokásoshoz képest. Az Európai Integrációs Bizottság elnöke kifejtette, valóban másként kellett dolgozni a pandémia miatt, de megtalálták a megfelelő megoldásokat.

– Az integrációs folyamatok folytatódtak, Szerbia részben azért van késésben, mert tavaly márciustól a választásokig minden leállt, rendkívüli helyzetet vezettek be az országban, nem történt semmi. A választásokat követően volt egy nagy vákuum, a kormány és a parlamenti bizottságok megalakulásáig. Nagyon sok idő elmúlt, és nem tudtuk teljesíteni azokat a kötelezettségeket, amelyeket az ország fölvállalt, ilyen szempontból, kihatással volt a járvány a munkánkra. Ettől függetlenül, a járvány ideje alatt is sok mindent meg lehet tenni, és persze, hogy az Európai Unió is jelenleg különböző problémákkal, válsággal küszködik a világjárvány miatt, de ettől függetlenül,ha lenne egy általános kedv a bővítésre, ha úgy mérnék fel, hogy Szerbia jobban teljesített a joguralom és a jogállamiság területén, akkor ez látható is lenne – véli Kovács Elvira.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Ostale vesti