Skip to main content

A gyógyfürdő reményt nyújt

A gyógyfürdő reményt nyújt

Fellendülőben a turizmus Pacséron – Az egykori színházterem felújítása a következő feladat
A gyógyfürdő reményt nyújt

A mögöttünk hagyott évben a koronavírus-járvány a pacséri helyi közösség programjainak, terveinek a zömét is keresztülhúzta. Szabolcski Szabolcs, a település tanácselnöke elmondta, hogy 2020-ban csupán a gyógyfürdőben nem állt meg az élet.
– Pacsér számára, mint a kis települések legtöbbje esetében, a közösségi találkozók, a rendezvények felbecsülhetetlen jelentőségűek. Sajnos a múlt évben szinte alig akadt lehetőség ezt az élményt megélni, több év után például az igen népszerű falunapi rendezvénysorozatunk is elmaradt, és a karácsonyi ünnepkörre tervezett rendezvényeinket sem sikerült megszervezni. Tavasszal a falu idős, krónikus beteg lakosainak az ellátását kellett megoldanunk. A köztereink fertőtlenítését az önkéntes tűzoltókkal együtt bonyolítottuk le, anyagi tényezőkkel és emberi segítséggel támogatva őket. A kihívások mellett két szép esemény is volt a faluban, az egyik a Topolyai Labdarúgó Akadémián keresztül a Magyar Kormány támogatásából kialakított műfüves labdarúgópályának a felavatása, amelyet azóta is előszeretettel használnak a falubeli és a környékbeli fiatalok. A másik pedig Papp László Fehérre meszelt életek című könyvének a bemutatója, ami a mára már letűnt pacséri tanyavilágnak állít emléket – kezdte az ismertetőt a falu tanácselnöke, majd elmondta, hogy nyáron azért is terelődött rá a település gyógytavára az országos médiafigyelem, mert az emberek többsége kénytelen volt lemondani a külföldi, tengerparti nyaralásáról.


- Turbulens időszakát élte meg a gyógyfürdőnk is: március 15-étől három hónapig voltunk kénytelenek szüneteltetni az üzemeltetését, azt követően pedig korlátozott számban ugyan, de tudtuk fogadni a vendégeket. Az előírások szerint maximum 600 fő tartózkodott a gyógyfürdő területén, és folyamatosan fertőtlenítettük a belterét. Számunkra is meglepő volt az az embertömeg, a médiafigyelem, ami ránk terelődött, illetve ezzel együtt a teljes községünk is az országos közbeszéd része lett hirtelen – mindez a nyitástól számított hat évre rá. A tengerparti nyaralás sok család számára elérhetetlen volt, így a mi sós, egzotikus színű, gyógyvizű tavunk sokakat vonzott az ország minden pontjáról. Nagyon bízunk benne, hogy azokra a turistákra, akik tavaly elégedettek voltak a Pacséron tapasztaltakkal, az idén is számíthatunk – fejezte ki reményét Szabolcski Szabolcs, aki hozzátette, hogy a múlt évben bizonyos fejlesztéseket is végrehajtottak a gyógyfürdő területén. Műanyagra cserélték az évek alatt tönkrement külső öltözőket, illetve 50 százalékkal bővítették a számukat.
Hétfő óta ismét fogadja a vendégeket a fürdőkomplexum fedett része.


– Mint ismeretes, a járványügyi helyzet miatt a múlt év végén másodszorra is kénytelenek voltunk bezárni. A gyógyfürdőbe a belépőjegyek ára a múlt évben a gyakori fertőtlenítőszer-használat miatt picit emelkedett, azóta viszont nem volt drágítás. A felnőtt belépőjegy 350 dinárba kerül, a gyermekjegy 250 – az utolsó két órában féláron lehet fürdőzni. Több szempontból is reménnyel tekintünk az idei év elé: a fürdőnek köszönhetően felpezsdült falunkban az ingatlanűpiac, a már meglevők mellett több új apartman is nyílt, és valamennyi telt házzal üzemelt – hangsúlyozta a tanácselnök, aki szólt az idei évre vonatkozó elképzelésekről is.

- Több éven keresztül kegyes volt hozzánk az időjárás, és a köztéri rendezvények megtartásába nem szólt bele. A 2019-es évben viszont több alkalommal is hiányát éreztük egy nagyobb közösségi színpaddal, nézőtérrel is rendelkező, megfelelő teremnek. Hosszú ideig folytak az előkészületek, hogy a falu lakossága ismét a birtokába vehesse az egykor szebb napokat is megélt színház épületét. Az irodahelyiségekkel is rendelkező épület valaha az általános iskola tömeges ünnepi rendezvényeinek, színházi előadásoknak, mozivetítéseknek, Télapó-várásoknak is a színhelye volt. Aztán a falu szövetkezetének privatizációjával, mint annyi más hasonló épület a vidékünkön, magánkézbe került, majd rohamos romlásnak indult az állapota. Több év befektetett munkája van benne, hogy immár a helyi közösség rendelkezhet az épülettel, és az idén szeretnénk egy következő lépést megtenni a felújítása érdekében. Minden ilyen munkálatot tervkészítésnek kell megelőznie. Már ez sem kevés anyagi ráfordítással jár, és időbe kerül. A tervekhez szükséges összeg a rendelkezésünkre áll a költségvetésből, és most zajlik a szakemberrel az egyeztetés. A végcél, hogy egy multifunkcionális épülete lehessen településünknek – mondta el a tanácselnök, aki hozzátette, hogy a következő évek nagy lépése lesz a település elavult ivóvízhálózatának a cseréje, hiszen egyre gyakoribbak a hálózaton végzett kényszerjavítások. Ez igen költséges beruházás, amit csak külső segítséggel tudnak véghezvinni több fázisban, és amit szintén egy hivatalos tervdokumentáció elkészítése kell hogy megelőzzön.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Ostale vesti