Skip to main content

A régiók formáló ereje

A régiók formáló ereje

Pásztor szerint a járvány idején a régióknak szorosabb együttműködésre és nagyobb szolidaritásra van szükségük
A régiók formáló ereje

Az Európai Régiók Közgyűlése (ERK) csütörtöki online tanácskozásán többek között elfogadta a digitalizációval kapcsolatos politikai nyilatkozatokat, valamint az ENSZ 11 kulcsfontosságú üzenet a fenntartható fejlődés céljairól: Régiók, amelyek formálják Európát 2030 elnevezésű javaslatot tartalmazó fenntartható fejlődési céljait.

Az Európai Régiók Közgyűlésén részt vett Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke és Damir Zobenica, a képviselőház alelnöke is. A járványügyi helyzetnek megfelelően a tárgyalásra internetes kapcsolaton keresztül került sor. A jelenlevő régiók képviselői megvitattak minden fontos kérdést, vitát folytattak a közgyűlés munkaszervezeteinek az elmúlt időszakban végzett munkájáról is.

Mint ahogy azt Pásztor István kiemelte, miután az ENSZ öt évvel ezelőtt elfogadta a fenntartható fejlődési célokat, még inkább megmutatkoztak a régiók fejlődési különbségei ezen a téren, amelyek különösen most, a járvány idején láthatók, így még jobb együttműködésre és szolidaritásra szólította fel társait. Rámutatott, ez kulcsfontosságú nem csak a fenntartható fejlődés és a digitalizáció terén, hanem más területeken is. Együttműködésre, szolidaritásra van szükség, azok megsegítésére, akik egyedül nem tudják áthidalni a felmerülő problémákat. Szavai szerint, ha valamire megtanított minket a koronavírus-járvány okozta áldatlan állapot, amivel nemcsak Európa küzd, hanem az egész világ, léteznek olyan dolgok, amelyekre nem lehet előre felkészülni, ám közös tevékenységgel megállíthatják azokat és orvosolhatják a következményeket. Hangsúlyozta, a régiók közötti több éves együttműködés, ami a vajdasági hatalom egyik tartóoszlopa, jelentős szerepet játszik mindebben, így Vajdaság a megváltozott körülmények közepette is együtt tud működni korábbi partnereivel és barátaival.

Damir Zobenica arra hívta fel a figyelmet, hogy a digitális transzformáció, amelybe a tartomány is hatalmas energiát fektet, óriási lehetőségeket kínál. Ezek a törekvések megmutatkoztak a járvány idején, hiszen korlátozni kellett a mozgásunkat és alkalmazkodnunk kellett az új életkörülményekhez. Elmondta, az élet nem állhat meg, miközben az egészségünk védelme és az emberi életek megóvása előtérbe került. Sokszor ezek az elvárások hátráltató körülményt jelentenek, ám nem megvalósíthatatlanok. Kiemelte, Vajdaság volt a házigazdája a harmadik regionális üzleti fórumnak, amelyen internetes kapcsolaton keresztül 210 vállalat vett részt, 28 országból, három kontinensről. Azon is elhangzott, a gazdaság megőrzése, annak fejlesztése és a jólét megteremtése a közös cél.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, mh (Fotó: Ótos András)
Ostale vesti