Skip to main content

VMSZ képviselők a nemzeti közösségekről és mezőgazdaságról a parlamentben

VMSZ képviselők a nemzeti közösségekről és mezőgazdaságról a parlamentben

VMSZ képviselők a nemzeti közösségekről és mezőgazdaságról a parlamentben

 Az új kormányösszetételről folytatott parlamenti vitában dr. Pásztor Bálint frakcióvezető mellett a Vajdasági Magyar Szövetség két másik köztársasági képviselője is felszólalt.

Vicsek Annamária elsősorban a nemzeti közösségekről, Juhász Attila pedig mezőgazdasági kérdésekről tájékoztatta képviselőtársait.

A korábban oktatási államtitkárként tevékenykedő Vicsek Annamária örömmel nyugtázta, hogy jól halad, és folytatódni fog a 2018-ban megkezdett széles körű tanügyi reform. A Vajdasági Magyar Szövetség számára fontos, hogy a magyar anyanyelvű diákok épp olyan színvonalas oktatásban részesülnek, mint a szerb osztályba járó társaik: „Példaként hoznám fel, hogy a Covid19-járvány idején, a márciustól júniusig tartó időszakban, azokat a tanórákat, amelyeket szerb nyelven vettek fel a távoktatás céljából, azokkal egyidőben lettek felvéve az órák nyolc nemzeti közösség nyelvén, így magyar nyelven is, ami a mi esetünkben kiemelten fontos.”

Juhász Attila, aki az előző kormányban mezőgazdasági államtitkár volt, azt ecsetelte, mekkora lépéseket tettek a mezőgazdaság fellendítése érdekében. Fontos azonban, hogy a most felálló kormány megoldja a mezőgazdasági termelők nyugdíjbiztosításának kérdését, a bejegyzett gazdaságok nagyságának függvényében: „Ami a terveket illeti, úgy gondolom, hogy az elkövetkező időszakban rendkívül fontos lesz a fiatal földművesek támogatása, de segítenünk kell továbbra is minden mezőgazdasági egyesület munkáját, megerősíteni és minél jobban segíteni a családi földműves gazdaságokat.”

A posztján maradó Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter a biztosítéka annak, hogy a mezőgazdaság fellendítése folytatódik majd - szögezte le a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti