Skip to main content

Fejet hajtottak az aradi 13 előtt a temeriniek

Fejet hajtottak az aradi 13 előtt a temeriniek

Fejet hajtottak az aradi 13 előtt a temeriniek

 A helybéliek a Nyugati temető kopjafájánál rótták le tiszteletüket. A megemlékezésen a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület férfikara adott elő ünnepi műsort.

Az 1848/49-es forradalmon és szabadságharcon túlmutatva a Temerin védelmében elesett áldozatokról is fontos megemlékezni - jelentette ki beszédében Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke: „Az a hősies véráldozat, amit a nemzetért és a hazáért hoztak, szinte példa nélküli, mind a történelemben, mind – ha úgy tetszik – a korabeli Európában is. Persze példa nélküli volt az a kegyetlenség is, amivel elbántak velük.”

Helytörténészek adatai szerint Temerint 1848 nyarán kétszer is ostromolták. Az áldozatok pontos száma ismeretlen. Közel 9000 ember vált akkor földönfutóvá. Sokan más településre menekültek. Többségük csak 1851-ben tért vissza.

Sziveri Béla, elnök, Temerini Községi Szervezet, VMSZ: „Erről minden évben meg kell emlékezni. A gyerekek az iskolában tanulják. Nagyon fontos része a magyar történelemnek. Ezt minden évben el kell mondani. Meg kell magyarázni nekik, különösen a mai gyerekeknek, hogy mi is volt abban az időben.”

Az emlékezés virágait a VMSZ és a VMDP tagjai helyezték el a kopjafánál.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti