Skip to main content

Magyarkanizsán is megemlékeztek az aradi vértanúkról

Magyarkanizsán is megemlékeztek az aradi vértanúkról

Magyarkanizsán is megemlékeztek az aradi vértanúkról

 Magyarkanizsán a nagytemetőben, az aradi vértanúk faragott táblája előtt emlékeztek meg a helyiek az 1849. október 6-i eseményekről. Emlékműsort tartottak és koszorúztak is.

A Himnusz eléneklésével kezdődött a megemlékezés a magyarkanizsai nagytemetőben. Horváth Ákos káplán megáldotta az oromhegyesi fafaragók által készített emlékművet.

Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa: „Ahogy elnézem a résztvevőket, a politika és a politikusok tartják fontosnak most még. Úgy gondolom, hogy ez nem politikai kérdés, hanem nemzeti kérdés és a kisebbségünk létének a kérdése az, hogy teljes egészében lássuk a történelmet és tisztában legyünk a múltunkkal.”

Kávai Szabolcs helyi történész ezúttal Kiss Ernő altábornagy életét ismertette a jelenlevőkkel: „Nem véletlenül Kiss Ernőt választottam, hiszen ő a Bánságban született, Temesváron született, egy nagybirtokos család gyermekeként. Katonai pályát futott be a Habsburg hadseregben és 1848 fordulópont volt az életében, amikor az első naptól kezdve a forradalom és a szabadságharc ügyét szolgálta, elfogadva a hivatalos felelős magyar kormány utasításait.”

Az emlékezés koszorúit a magyarkanizsai önkormányzat, Magyarország szabadkai főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, a helyi közösség, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény képviselői helyezték el.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti