Skip to main content

Még az idén megindulhat a vasúti közlekedés Szabadka és Zenta között

Még az idén megindulhat a vasúti közlekedés Szabadka és Zenta között

Még az idén megindulhat a vasúti közlekedés Szabadka és Zenta között

 A vonal felújítási munkálatait 2019-ben kezdték el. A biztonság fokozása mellett a járatok felgyorsítása volt a fő cél.

A Szabadka-Zenta mintegy 39 kilométeres vasúti szakasz munkálatai a tavalyi év áprilisában kezdődtek. Bár a felújítás előtt is már új szerelvények jártak a két település között, a sínek elavultsága miatt ezek sem haladhattak gyorsabban a 30-40 kilométer per órás sebességnél. Így az elmúlt évben a pótlóbuszok szállították az utasokat. Greguss Lilla gyakran használja ezt a járatot, viszont a felújítás után a vonatokat is szívesen igénybe venné.

„Nagyjából heti kétszer járok, és örülök a busznak - megmondom őszintén – a gyorsaság szempontjából. Egyébként van a vonatnak egy maga kis feelingje, amit nagyon szeretek, de mivel én tényleg heti kétszer járok Zentára, a gyorsaság miatt jobban szeretem a buszt, tényleg 40 perc alatt ott van.”

A felújított sínpárokon viszont már a buszok utazási idejével is versenyezhetnek a személyszállító vonatok. Ez volt az egyik legfontosabb szempontja a felújításoknak, amelyek már a befejező szakaszba léptek, hiszen a zúzott kő leszórása maradt már csak – mondta el Híradónk stábjának Varga Viktor, Zenta község gazdasági ügyekkel megbízott tanácstagja. Hozzátette, várhatóan az év végéig mind a teher-, mind a személyszállítás is megindulhat ezen a szakaszon.

Varga Viktor, gazdasági ügyekkel megbízott községi tanácstag, Zenta: „Tudni kell, hogy a Tiszán Zentán van vasúti híd és Titelnél. Tehát ez az egyedüli összeköttetés Bánáttal, Szabadkával pedig az összeköttetés ott van, ahol végül is a vasút rácsatlakozik a Belgrád-Budapest nemzetközi vasútvonalra. Mi nagyon reméljük azt, hogy év végén, amikor alakítjuk ki az új menetrendet a 2021-es évre, akkor a lakosság, a használók igényeit is jobban ki tudjuk elégíteni, még bevezetni vonalakat, vagy pedig változtatni a menetrenden.”

A Szabadka-Zenta vasúti közlekedés a köztudatban eddig nem örvendett túl nagy megbecsülésnek, pontosan a hosszú utazási idő miatt. A közlekedés újraindulása után viszont olcsósága miatt – jelenleg 185 dinárért válthatunk jegyet egy irányba – igazi vetélytársa lehet a buszozásnak és az autózásnak. A fenntartáshoz és a járatok bővüléséhez viszont az is szükséges, hogy az emberek igénybe vegyék ezt a szolgáltatást.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti