Skip to main content

VMSZ: Továbbra is gond nélkül átléphetik a magyar határt az ingázók

2020.07.14 - 13:31

VMSZ: Továbbra is gond nélkül átléphetik a magyar határt az ingázók

VMSZ: Továbbra is gond nélkül átléphetik a magyar határt az ingázók

 Érvényes utiokmányok és munkáltatói igazolás vagy földtulajdoni lap birtokában karanténmentesen átjárhatóak lesznek a szerb-magyar határátkelőhelyek az arra jogosultaknak.

Mint ismeretes, éjféltől Magyarország egyoldalúan korlátozásokat vezet be a Szerbiából beutazókkal szemben.

A Magyarországra való belépés szabályainak szigorítását Gulyás Gergely jelentette be még vasárnap. A magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta, hogy a koronavírus-fertőzés alapján az országokat három, zöld, sárga és vörös kategóriába sorolják. Szerbia pedig a sárga kategóriába tartozik, így a magyar és a szerb állampolgárokra is bizonyos korlátozó intézkedések vonatkoznak.

A zöld kategóriába tartozó országokból magyar és külföldi állampolgár is szabadon beléphet Magyarország területére.

Ami a sárga kategóriába tartozó országokat illeti, így Szerbiát is, a következő szabályokat hozták meg: ha magyar állampolgár lép be Magyarországra, akkor a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és akár beigazolódik a fertőzés, akár nem, karanténba kell vonulnia, negatív koronavírus-teszttel azonban kijöhet a karanténból.

A nem magyar állampolgároknak szintén 14 napos hatósági karanténba kell vonulniuk, ha a határon elvégzett vizsgálat során nem merül fel a fertőzés gyanúja. Ha viszont felmerül, be sem léphetnek Magyarország területére.

A szigorítás bejelentését követen azonnal megindultak a találgatások, hogy mi lesz majd az ingázókkal. Erre adott kedden választ közleményében a VMSZ. Érvényes úti okmányok és munkáltatói igazolás vagy földtulajdoni lap birtokában karanténmentesen átjárhatóak lesznek a szerb-magyar határátkelőhelyek az arra jogosultaknak - olvasható a Vajdasági Magyar Szövetség Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében. Azt írják, gyors és eredményes tárgyalásokat folytattak az ingázó munkavállalók és a mezőgazdasági idénymunkások érdekében Magyarország kormányzati szerveivel és a hatóságokkal.

A VMSZ arra kéri az érintetteket, hogy technikai jellegű kérdéseikkel forduljanak Magyarország szerbiai külképviseleteihez.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Izborne liste 2020

SVM Republicka lista 2020

SVM Pokrajinska lista 2020

Ostale vesti

SVM Izbori 2020