Skip to main content

Új nemzedék a döntéshozásban

Új nemzedék a döntéshozásban

Pásztor István: A közösségi életben látott új optimizmus fontosabb a mandátumok számánál is
Új nemzedék a döntéshozásban

A lezajlott választásokon erőteljes legitimitást nyert a Vajdasági Magyar Szövetség által képviselt program. Azt bizonyította a voksolás, hogy nincs igazuk azoknak, akik szerint egy elöregedett, életerejét vesztett, önmagát feladó, jövőkép nélküli közösség a vajdasági magyarság – nyilatkozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Vajdasági Televízió Napjaink című műsorának a választások eredményeit értékelve.

Mint hozzátette, éppen az ellenkezője bizonyosodott be a szavazópolgároknak köszönhetően, ezért született történelminek számító eredmény, képviselőházi érdekképviselet. Lényegesnek tartotta kiemelni: a kampány során világossá vált, hogy megjelent egy teljesen új nemzedék, egy olyan generáció, amelyik az elmúlt tíz-tizenöt év során nőtt fel, s amelyik úgy döntött, hogy itthon kíván érvényesülni, részt akar venni a közösség ügyeinek az intézésében – fontos üzenete ez is Pásztor szerint a lezajlott választásoknak, meghatározta a kampány hangulatát.

Felemelő élménynek nevezte látni, mennyien tértek haza Magyarországról azért, hogy leadják a szavazatukat, mert úgy vélik, nincs miért feladni a küzdelmet az itteni jobb életkörülményekért. Pásztor szerint ezek a jelenségek új oldalt nyithatnak a közösségi építkezésben, ezért nem a mandátumok száma a legfontosabb, hanem éppen az említett lehetőség, az újszerű jelenségek a közösségi életben.

Arra a kérdésre, hogy a várt kilenc mandátum sorsát befolyásolhatják-e a mai megismételt választások, Pásztor válaszában rámutatott: igen, mintegy 200 ezren voksolhatnak újra, ami módosíthat a választás eredményein némileg, így a mandátumok számán is. Mint mondta, a szavazóhelyek között nem sok olyan van, amelyeken előző vasárnap a VMSZ lényeges számú szavazatot kapott, hozzávetőleg 1200-at. Ezért nem lehet tudni, hogy a csaknem 200 ezer ember melyik pártot fogja most bizalomban részesíteni, esetleg a parlamenti küszöb fölé emelni. Mint mondta, a VMSZ célja az, hogy megőrizze a korábbi eredményt, s kilenc mandátuma maradjon köztársasági, illetve tizenegy tartományi szinten. A megszerzett szavazatszámmal, a mandátumok számával Pásztor elégedett köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten is, derült ki az interjúból. Mint mondta, sok helyütt, például Szabadkán még ma is meglepetten fogadják sokan a VMSZ eredményeit, Adán, Óbecsén is meglepetésként élik meg. Önkormányzati szinten a párt mintegy nyolcvan százalékkal növelte a megnyert mandátumok számát, ismertette a számításokat a pártelnök.

A köztársasági szintről szólva elmondta, a párt a választási programja teljesítése árán csatlakozna ismét a parlamenti többséghez, a VMSZ, tette hozzá, az egyetlen olyan magyar politikai szervezet, amelyik folyamatosan, magyar és szerb nyelven olvasható, koherens választási programmal kampányol és koalíciós megállapodásokat köt. A párt vezetője végül kitért a vranjei szavazatok kérdésére is. Mint mondta, függetlenül attól, hogy ezek az emberek nem szándékosan szavaztak a VMSZ-re a pontatlan utasítások miatt, de ha fontosnak tartják, az ő érdekeiket is képviselni fogják a leendő mandátumban, mert némileg megerősítették a parlamenti pozícióját a magyar pártnak. Pásztor közölte, ellátogat a jövőben ezekbe a községekbe.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár (Fotó: Ótos András)
Ostale vesti