Skip to main content

Pásztor Bálint: A bizalmat arra fogjuk használni, hogy sokkal jobban érvényesüljön Szabadkán a szavunk

Pásztor Bálint: A bizalmat arra fogjuk használni, hogy sokkal jobban érvényesüljön Szabadkán a szavunk

A VMSZ jelöltje megerősítette, hogy nem lesz a város polgármestere
Pásztor Bálint: A bizalmat arra fogjuk használni, hogy sokkal jobban érvényesüljön Szabadkán a szavunk

A Vajdasági Magyar Szövetség kiváló eredményeket ért el a szabadkai önkormányzati választásokon, megduplázta mandátumai számát, ám ez mégsem volt elegendő. Mivel erős ellenzéki párt híján a szerbség egy pártra szavazott, a Szerb Haladó Párt fogja adni Szabadka következő polgármesterét is, jelentette be hétfő kora délután a VMSZ szabadkai székházában megtartott sajtótájékoztatóján dr. Pásztor Bálint, a párt polgármester jelöltje.

Pásztor Bálint először is megköszönte a polgárok szavazatát és bizalmát. Kiemelte, hogy a szabadkai városi képviselő-testületben 22 mandátummal fog rendelkezni a VMSZ. Jelentősen megerősödtek, legutóbb 2004-ben volt több mandátuma a pártnak ebben a városban. A választások hivatalos végeredménye szerint a VMSZ 17.131 szavazatot szerzett, ami a szavazatok 29,43 százaléka, és ez nagyjából megfelel a magyarság arányának Szabadka Város területén. A megszerzett szavazatszám 8407-tel több, mint négy évvel ezelőtt. A Szerb Haladó Párt 24.286 szavazatot szerzett, azaz 601-gyel többet, mint 2016-ban volt. A két pártra leadott szavazatkülönbség most 7155. Szabadka Polgári Mozgalma ugyanakkor 3617 szavazatot szerzett, sorolta Pásztor Bálint.

- Ez a 22 mandátum több mint, ami az elmúlt 16 évben bármikor is volt. 2016-ban 11 mandátummal rendelkeztünk, 2012-ben 16-tal és 2008-ban volt 21 mandátumunk. Nagyon sokan mondják, hogy sajnálják, hogy ilyen lett a választási eredmény, szerették volna, ha a VMSZ győz, csalódottak, hogy hiába szavaztak. Szerintem nem kell csalódottnak lenni, nem volt hiábavaló a szavazás. Ezt a bizalmat arra fogjuk használni, hogy az önkormányzatban az elkövetkező négy évben sokkal jobban érvényesüljön a programunk, a VMSZ elképzelése annál, mint ahogyan az az elmúlt négy évben volt.

Pásztor Bálint szerint sokan még reménykednek, hogy mégis a VMSZ fogja delegálni Szabadkán a polgármestert.

- A kampány során is azt mondtam, hogy akkor leszek polgármester, ha a VMSZ győz. Nagyon jó eredményt értünk el a szabadkai választásokon, de nem győztünk, éppen ezért a Szerb Haladó Párt fogja a polgármester jelölt személyét megnevezni.

Pásztor Bálint elmondta, hogy a helyi közösségek szintjén győztek a Zorka- és a Vasutas Helyi Közösségben továbbá Kisradanovácon, Radanovácon, Palicson, Hajdújáráson, Királyhalmon, Ludason, Csantavéren, Dusanovón és Kelebián.

- Nagyon sok olyan helyi közösségben győztünk, ahol erre régóta nem volt példa, és nagyon sok olyan helyi közösség volt, ahol szoros eredmény született, s minimális szavazatmennyiséggel maradt alul a VMSZ.

Pásztor Bálin kiemelte, hogy csak legális eszközökkel kampányoltak és nem folytattak negatív, piszkos kampányt.

- A terveinket meg fogjuk valósítani, ott leszünk az önkormányzatban. Én magam is szeretnék részt venni ennek a munkájában, annak érdekében, hogy amit a kampányban ígértünk, azt megvalósítsuk. Annak ellenére, hogy továbbra is köztársasági képviselő leszek, a szabadkai ügyekkel is szeretnék foglalkozni és közvetlenebb módon képviselni az érdekeit.

Pásztor Bálint elmondta, hogy a párt aktivistái már eltávolították az utcákról a választási plakátjaikat, illetve hogy a közép-európai szokásokkal összhangban hétfő reggel sms-ben gratulált Bogdan Labannak, viszont erre eddig még nem érkezett válasz.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Németh Ernő
Ostale vesti