Skip to main content

Topolya folytatja a megkezdett utat

Topolya folytatja a megkezdett utat

A VMSZ jelentősen meg tudta növelni a szavazói táborát a községben
Topolya folytatja a megkezdett utat

Egyértelmű szavazattöbbséggel nyerte meg az önkormányzati, a tartományi és a köztársasági választásokat a topolyai községben a Vajdasági Magyar Szövetség, s ez arra jogosítja fel a párt tisztségviselőit, hogy folytassák az elmúlt években megkezdett munkát.

A 29 ezer szavazásra jogosult polgárnak valamivel több mint a fele járult az urnák elé, jelentősen többen, mint négy évvel ezelőtt. Topolyán megduplázta szavazótáborát a VMSZ, a négy évvel ezelőtti 1770 szavazat után most vasárnap 3169 voksot kaptak, az egész községben pedig 7571 polgár karikázta be a 4-es számot. A községi képviselő-testület eddig 41 tagot számlált, a lakosság csökkenésével ez a szerv 35-ös létszámú lesz, ebből 19 helyet szerzett meg a VMSZ. Kislinder Gábor, a jelenlegi községi elnök elmondta, hogy a választási győzelem nem volt egyértelműen elkönyvelve, de vasárnap sejthető volt, hogy a topolyaiak érzik a szavazás súlyát, hiszen a szemerkélő eső ellenére szép számban tettek eleget a kötelezettségüknek.

– Tömör, tartalmas, de rövid kampányban vettünk részt. A választás napjára már egy picit megnyugodtunk, mert annak ellenére, hogy szemelt az eső, nagy volt a szavazási hajlandóság, és sok pozitív visszajelzést kaptunk az emberektől. Keményen megdolgoztunk a sikerért, és az elért eredmények és a belefektetett munka tudatában elmondhatom, hogy nagy csalódás lett volna mindannyiunknak, ha a polgárok ezt másként értékelik. Mindazonáltal köszönjük a topolyaiaknak a további négy évre megelőlegezett bizalmat, igyekszünk majd mindent megtenni, hogy azt meg is szolgáljuk. Megígértük még hat évvel ezelőtt, hogy rendbe tesszük Topolyát, gondolok itt a Vénusz kálváriájára, a hotelra, az ipari park bővítésére, a szennyvíz problematikájára. Évek óta igyekszünk megoldani ezeket, remélhetőleg a következő négy évben be is tudjuk fejezni a vállalásunkat. Önerőből természetesen nem tudtuk volna mindezt kivitelezni, a sikerhez szükségünk volt a tartományi és a köztársasági erőforrások támogatására is. A választások eredményét hivatalosan hétfőn teszi közzé az illetékes bizottság. Mi Topolyán várjuk még két település, Roglatica és Kisbelgrád megismételt választásának az eredményét. Ez a két falu a mintegy 700 szavazásra jogosult polgárával az önkormányzati választás végeredményén érdemben nem változtatna. Ennek lebonyolítása után megalakul majd a községi képviselő-testület, és biztos vagyok benne, hogy folytatjuk a munkát a koalíciós partnereinkkel – nyilatkozta Kislinder.

Tomik Nimród listavezetőt, a VMSZ topolyai elnökét, az önkormányzat mezőgazdasági illetékesét arról faggattuk, hogy milyen feladatok elé néznek a választásokat követő időszakban.

– Egyelőre szusszanunk egy-két napot, majd megindulnak az egyeztetések párton belül, hogy ki töltse be a községi elnöki tisztséget. Koalícióban vezettük Topolyát a Szerb Haladó Párttal, ők majdnem 5000 szavazatot kaptak községi szinten, ők is élvezik tehát a polgárok támogatását. Korrekt munkát tudtunk kifejteni a község előrehaladása érdekében az elmúlt években, szerintem tudjuk folytatni ezt az együttműködést. Azt még nem tudjuk, hogy a Szerbiai Szocialista Párt hogyan dönt, hogy a két képviselőjük koalícióra lép-e a haladókkal, illetve egyelőre úgy tűnik a Szerb Radikális Párt egy képviselője lesz majd az ellenzék a topolyai községi kápviselő-testületben – összegezte Tomik, akit arra kértünk, hogy értékelje a választásokon elért eredményeket.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Ostale vesti