Skip to main content

Kétszer több képviselő

Kétszer több képviselő

Kétszer több képviselő

Pásztor István: Zentán, Magyarkanizsán és Topolyán sikerült megőrizni a többséget, Szabadkán pedig ebből a pozícióból is meg tudják valósítani a kitűzött célokat

Történelmi sikert könyvelhet el a Vajdasági Magyar Szövetség, hiszen köztársasági szinten is megkétszerezte a képviselők számát, miközben több önkormányzatban is megerősítette a jelenlétét. Mint azt Pásztor István, a VMSZ elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában kiemelte, a párt 60-70 százalékkal több szavazatot kapott az önkormányzati választásokon, mint korábban. Így Zentát, Magyarkanizsát és Topolyát sikerült megőrizni nagy számú többséggel.

Részletezve az önkormányzatokban elért eredményeket, Pásztor István elmondta, Kishegyesen döntetlenül alakult az eredmény a Szerb Haladó Párttal. A Szerbiai Szocialista Párt ott 1 mandátumhoz jutott. Sikernek könyvelte el az óbecsei és az adai szereplésüket is, ahol 11-11 tanácsnoki helyet szereztek.

A pártelnök kitért a Szabadkán szerzett eredményekre is. Elmondta, a választópolgárok szavazatának egyharmada a VMSZ listájának szavazott bizalmat. És bár a párt azt remélte, a más nemzetiségű lakosok is rájuk szavaznak, támogatni fogják listájukat, ez nem következett be nagyobb számban. A 22 megszerzett tanácsnoki hely a városi képviselő-testületben azonban elegendő arra, hogy felegyenesedjenek. Hangsúlyozta, ebből a pozícióból is meg tudják valósítani a kitűzött célokat, így arra kérte a szabadkai lakosokat, ne legyenek csalódottak, inkább legyenek büszkék arra, amit a közösség tagjai Szabadkán elértek.

– Ebből a pozícióból is képviselni tudjuk azt, amiről a kampányban beszéltünk. Ebből a pozícióból is meg tudjuk valósítani azokat a célkitűzéseket, amiket megfogalmaztunk. Ezzel a VMSZ-es listával Szabadka sokkal erősebb lesz. Ezzel a listával a képviselő-testület sokkal erősebb lesz, ami nemcsak nekünk jó, hanem az egész városnak – hangsúlyozta hagyományos rádiós vendégszereplése során Pásztor István.

A VMSZ elnöke kiemelte, szeretnék folytatni az együttműködést a Szerb Haladó Párttal, ha erre hajlandóság, nyitottság és elfogadási készség mutatkozik. Már csak azért is, mert a magyar érdekérvényesítő erő ilyen mértékben megerősödött. Elmondása szerint, az elmúlt évek azt bizonyították, ez az együttműködés a magyar közösség számára is és az SZHP-nek is jó volt, csakúgy mint Szerbiának és a két ország, Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatnak is. Így bizakodva tekint a jövőbeli együttműködésre is.

Pásztor István elmondta, hogy köztársasági szinten az eddigi számítások szerint 9 képviselővel vesz részt a VMSZ a szerbiai parlamentben. Ám a jelenlegi számadatok módosulása esetében is várhatóan 8 képviselője lehet a pártnak, kétszer több, mint az előző mandátumban, amikor 4 volt. Tartományi szinten pedig a jelenlegi adatok alapján is kétszer annyi képviselője lesz, mint az előző összetételben.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, mh (Fotó: Ótos András archív)
Ostale vesti