Skip to main content

A VMSZ történelmi sikere

A VMSZ történelmi sikere

A VMSZ történelmi sikere

A VMSZ történelmi sikere
A vasárnap megtartott háromszintű választások abszolút győztese a Szerb Haladó Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig jelentősen megerősödött — ezt mutatják a választási eredmények. Országos szinten az eddigi 4 helyett valószínűleg 9 képviselője lesz a Vajdasági Magyar Szövetségnek, amire az elmúlt 27 évben nem volt példa. A vajdasági magyar közösség érdekeit képviselő párt tartományi szinten a harmadik legnagyobb politikai erőt képviselheti majd, az önkormányzatok tekintetében pedig mindenhol megerősítette pozíciót a VMSZ.
A Vajdasági Magyar Szövetség a választások egyik nyertese. Ez elmondható a köztársasági és a tartományi szintekre is, de az összes önkormányzati szintre is – emelte ki vasárnap esti sajtótájékoztatóján Pásztor István, a VMSZ elnöke. Az akkori adatok tükrében elmondta, hogy minden jel szerint a Vajdasági Magyar Szövetségnek annyi képviselője lesz, amennyire az utóbbi 27 évben nem volt példa. Eszerint a VMSZ-nek 9 mandátuma lesz a belgrádi képviselőházban, ami természetesen még változhat a végleges eredmények tükrében. Ami a tartományi szintet illeti, hasonló minősítést érdemlő eredményt tud felmutatni a VMSZ. A becslések alapján a párt 13,6 százalékát szerezte meg a leadott szavazatoknak, ami azt jelenti, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség listájára leadott szavazatok száma megközelíti a magyarok részarányát a Vajdaságban. Ez akár 12-15 mandátum is lehet, miközben az előző ciklusban 6 képviselői helyet tudhatott magáénak tartományi szinten a VMSZ.
Előzetes választási eredmények a vajdasági magyarok lakta önkormányzatokban. Az adatok feldolgozása során az eredmények még változhatnak, a végleges eredmények csütörtökön esedékesek, addigra a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati választási bizottságok is közzé teszik a hivatalos, végleges adatokat.  

A Vajdasági Magyar Szövetség az önkormányzatok tekintetében mindenhol megerősítette pozícióját. Szabadkán a Szerb Haladó Párt vezette négypárti koalíció nyerte a választásokat. A Városi Választási Bizottság még nem adta ki a végleges adatokat, de nem hivatalos információk szerint a 67 tagú Városi Képviselő-testületbe a Bogdan Laban vezette haladópárti koalíciós lista 31 tanácsnokot delegálhat, míg a VMSZ 22 tanácsnoki helyet szerzett meg, ami azt jelenti, hogy a párt megduplázta tanácsnokainak számát az előző négyéves ciklushoz képest. A Vajdasági Magyar Szövetségnek ettől több mandátuma 2004-ben volt utoljára, akkor ez egyúttal a polgármesteri tisztség megszerzését is jelentette. A két legnagyobb pártot eredményesség tekintetében a Szerbiai Szocialista Párt és a Szabadka Polgári Mozgalma követi négy-négy tanácsnokkal, három mandátumot szerzett a Vajdasági Front, kettőt a Bácskai Bunyevácok Szövetsége és egy tanácsnokkal jutott be az Orosz Párt.

A Vajdasági Magyar Szövetség Topolyán és Magyarkanizsán is elsöprő győzelmet aratott. A Tisza-menti város 29 fős Községi Képviselő-testületébe 20 tanácsnoki helyet szerzett meg a Vajdasági Magyar Szövetség, 5 mandátumot a Szerb Haladó Párt. Az Ukrok polgári csoport 2 tanácsnokkal, míg a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Front pedig egy-egy tanácsnokkal képviseltetheti magát a KKT-ban. Topolyán 35 tagú a Községi Képviselő-testület, ebből 19 helyet szerzett meg magának a VMSZ, 10-et a Szerb Haladó Párt, azonban két szavazóhelyen minden bizonnyal meg kell ismételni a választásokat, így ezek az eredmények nem tekinthetőek véglegesnek. Zentán a 29 tagú Községi Képviselő-testületbe 13 tanácsnokot delegálhat a Vajdasági Magyar Szövetség, 10 helyet pedig a Szerb Haladó Párt tudhat magáénak. Három-három tanácsnoki helyet szerzett meg az Együtt a jobb Zentáért és a Polgári Mozgalom Zentáért. Adán a Szerb Haladó Párt nyerte meg a választásokat, 17 mandátumot szereztek meg a 29 tagú Községi Képviselő-testületben. A Vajdasági Magyar Szövetség pedig 11 tanácsnoki helyet kapott meg, amivel a párt megerősítette az előző négyéves ciklusban betöltött politikai szerepét. Törökkanizsán a VMSZ 9 mandátumot kapott a választóktól, a 31 tagú képviselő testületben a Szerb Haladó Párt pedig 18 tanácsnoki helyet szerzett meg. Csókán, a 25 tagú képviselőházban 14 helyet szerzett meg a Szerb Haladó Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig 9 mandátumot. Kishegyesen a 25 tagú képviselő testületben a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt ereje kiegyenlített lesz, hiszen mindkét opció 12-12 helyett szerzett meg a választásokon, míg a Szerbiai Szocialista Párt egy mandátumot tudhat magáénak. Óbecse községben a Szerb Haladó Párt 20 tanácsnoki hellyel rendelkezik majd a 36 tagú képviselő testületben, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig 10 mandátumot tudhat magáénak. A VMSZ Zomborban is megerősítette pozícióját, eddig a nyugat-bácskai településen 3 tanácsnoki helyet tudhatott magáénak, a mostani választási eredmények tükrében azonban minden bizonnyal 5 tanácsnoka lehet a pártnak, míg a 61 tagú testületben a meghatározó politikai erőt a Szerb Haladó Párt alkotja majd 39 képviselővel. Törökbecse községben a 31 tagú testületben a Szerb Haladó Pártnak 21 mandátuma lesz, a Vajdasági Magyar Szövetségnek pedig 2 képviselői hely jut. Nagykikindán is két helyett szerzett meg a VMSZ, míg ebben a bánáti városban a Szerb Haladó Pártnak 28 mandátuma lesz.

Pásztor István az elért eredmények sikereit értékelve vasárnap este történelminek nevezte az eredményt. Mint mondta, a VMSZ bebizonyította, hogy meg lehet fordítani a történelem kerekét, egy folyamatos hátráló, lecsúszó helyzetből, egy folyamatos kiszorításból, kiszorítódásból nem csak megállította ezt a folyamatot, hanem hihetetlen erőteljességgel meg is fordította. A VMSZ elnöke egyúttal köszönetet mondott a szavazópolgároknak. Becsléseik szerint a párt mintegy 70 ezer szavazatot kapott a különböző választási szinteken.
•    Szeretnék köszönetet mondani azért a kitartásért, támogatásért, biztatásért, reménykeltésért és reményt életben tartásért, amit folyamatosan tapasztaltunk az elmúlt hetekben és hónapokban, illetve az elmúlt években. Külön szeretnék köszönetet mondani annak a rengeteg embernek, akik Magyarországról és külföldről hazajött. Ez olyan érzést keltett, mintha karácsony, vagy húsvét lenne. Hazajöttek azok az emberek, akiknek van szavazati joga és támogatták a Vajdasági Magyar Szövetséget. Nem azért jöttek haza, hogy válasszanak, mert már választottak. Azért jöttek haza, hogy minket támogassanak. Ez külön értelmet ad mindannak, amit eddig csináltunk és külön értelmet ad annak, amit csinálni fogunk annak érdekében, hogy azt a programot, azt a célkitűzésrendszert, azt a vállalást, amit a választási programban megfogalmaztunk, amit ők most legitimitással megerősítettek megvalósítsuk. Hiszünk abban, hogy itt a szülőföldünkön lehet emberhez méltóan magyarként élni és hiszünk abban, hogy érdemes ide visszajönni. Ezért dolgozunk. Azok, akik most hazajöttek azért, hogy szavazzanak, szintén ebben reménykednek. Ezért is gondolom azt, hogy ez egy történelmi pillanat. A vajdasági magyarok újra méltányolták és elismerték az összefogást. Kiálltak az összefogás mellett. Azt üzenték nekünk, igen, ezt várjuk el tőletek. Ha jól tudom, megbüntették azokat, akik újfent nem értették meg az üzenetüket. Az is világos számunkra, hogy ezzel a hihetetlen magas részvétellel, mandátummal és támogatással egy nagy várakozás fogalmazódott meg az irányunkban. Mi készek vagyunk ennek a várakozásnak a beteljesítésére. Készek vagyunk rá elhatározásban, eltökéltségben, felkészültségben. Készek vagyunk emberállományban és innen szeretném üzenni, mindenkit várunk, hogy csatlakozzon hozzánk. Csak akkor tudjuk megvalósítani azt, amit közösen vállaltunk, ha többen leszünk, ha egységesek leszünk, ha segítjük egymást, ha egymásra támaszkodunk, ha buzdítjuk egymást. Erre készülünk, és erre szeretnék mindenkit felkérni és megkérni. Az is világossá vált mindenki számára, hogy az általunk elfogadott, képviselt előremozdított nemzetpolitikának, nemzetpolitikai együttműködésnek nincsen alternatívája. A vajdasági magyar közösség számára ennek nincs alternatívája. Ez az erőteljes támogatás a Vajdasági Magyar Szövetségnek a nemzetpolitika az erőteljes támogatása is. A választás nálunk nem csak mirólunk szól, hanem a nemzetpolitikáról is.
Pásztor egyúttal gratulált a fényes győzelmet aratott Szerb Haladó Pártnak is. Mint mondta, a VMSZ elismeréssel nyilatkozik erről az eredményről és kész a további együttműködésre.
•    A VMSZ a maga részéről a megkapott legitimitásának a tükrében kész folytatni az együttműködést azokkal a politikai erőkkel, akikkel az elmúlt négy évben együtt kormányozta ezt az országot, a tartományt, illetve az önkormányzatokat. Az elmúlt évek arra tanítottak meg bennünket, hogy csak az ilyen típusú együttműködés az, ami jó a vajdasági magyaroknak, ami jó a velünk együtt élő szerbeknek, jó Szerbiának, jó a városainknak és jó a két ország közötti kapcsolatainak. Ebben a folyamatban, ebben az építkezésben folyamatosan mindenkinek próbára kell helyezni önmagát és meg kell találni azokat az érintkezési pontokat, amik a történeteket, célkitűzéseket előbbre viszik. Mi a magunk részéről erre készek vagyunk és egészen addig, ameddig a dolgok rendje szerint a legerősebb politikai párttól az együttműködés vonatkozásában világos jelzést és szignált nem kapunk, addig nem fogunk mozdulni.
A VMSZ számára az egész közösség fontos, nem pedig egy-egy önkormányzat — fejezte beszédét a Pásztor István. A VMSZ elnöke hozzátette, hogy amikor az önkormányzati érdekeket veszik majd figyelembe, akkor nem veszíthetik szem elől a közösség teljes érdekét.

 

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Kartali Róbert
Ostale vesti