Skip to main content

Ismét van 24 órás orvosi ügyelet Csantavéren

Ismét van 24 órás orvosi ügyelet Csantavéren

Ismét van 24 órás orvosi ügyelet Csantavéren

Ez nemcsak az ottani lakosok folyamatos betegellátását szavatolja, hanem a környékbeli falvakban élőkét is.
Korábban is volt éjszakai és hétvégi ügyelet Csantavéren, de a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot miatt az egész országban átszervezték az egészségügyi intézmények munkáját, akkor maradt a település mentőszolgálat nélkül. Most a VMSZ szakpolitikusainak közbenjárására mától visszatért minden a rendes kerékvágásba.


Hétfő délelőtt hivatalosan is megérkezett az értesítés a csantavéri orvosi rendelőbe. Az ápolónők azonnal kiragasztották a bejárati ajtóra az új munkarendet. Pünkösdhétfőtől ismét van éjszakai ügyelet a csantavéri egészségházban. A szabadkai mentőszolgálat dolgozói minden hétköznap este 8 órától másnap reggel 7-ig ügyelnek. Hétvégén szombat délután 2-től hétfő reggel 7 óráig tartanak ügyeletet.
Örömmel fogadták a hírt a csantavériek és környékbeliek. Bíró László, Visnyevác: „Az nagyon jó, kell is, hogy legyen ez, az fontos a népnek. Baleset vagy akármi történhet. Amikor nem volt ügyelet, akkor a népek lázadtak.”


Dér Irén, Csantavér: „Határtalan nagy az öröm a faluban, hiszen ennek a falunak nagyon kell éjszakai ügyelet. Mert ugyanis ide tartozik, Dušanovo, Visnyevác, Žednik, és az képtelenség, hogy a sürgős esetekben mire Szabadkáról kiér a mentő, addigra lehet, hogy késő van.”
A rendkívüli állapot idején teljesen megváltozott a városi és külvárosi egészségházak munkarendje. Most lépésről lépésre állítják vissza a Szabadkai Egészségházak orvosi rendelőinek megszokott munkamódszerét. Egy-egy teljes mentős csapat ügyel. Tehát orvossal, mentőápolóval és sofőrrel. Ivanka Beoković, igazgató, Szabadkai Egészségházak: „Mi ezúton is köszönetünket fejezzük ki Csantavér polgárainak, hogy türelmesek és megértőek voltak, és kivárták, hogy ismét visszaálljon a szokásos munkarend. Hozzátenném még, hogy ismét dolgozik a gyermekorvos is az egészségházban, tehát ez is visszaállt.”


Az éjszakai és a hétvégi ügyelet visszaállításáért a VMSZ szakpolitikusai küzdöttek és sikerként értékelik, hogy a csantavéri és környékbeli emberek mostantól ismét élhetnek alapvető emberi jogukkal, azaz zavartalan betegellátásban részesülhetnek. Dr. Bagi Boján, tartományi képviselő (VMSZ): „Azt jelenti, hogy nem kell megvárni a 20-25 percet, amennyibe telik, hogy Szabadkáról kiérkezzen a mentő a helyszínre, hanem ott a helyszínen az elsősegélyt mindjárt tudják nyújtani, és el tudják megfelelően látni a beteget. Ezzel megint azt bizonyítottuk, hogy nekünk nem az a fontos, hogy ki milyen nyelvet beszél, és ki hová tartozik, hanem mindenkinek egyformán jár az a jog, hogy 24 órás egészségügyi ellátása legyen.”
Az éjszakai és a hétvégi orvosi ügyelet mostantól tehát Csantavéren, de Bajmokon is újra elérhető a páciensek számára.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti