Skip to main content

Brnabić: jól haladnak a Vajdasági Klinikai Központban zajló felújítási munkálatok

Brnabić: jól haladnak a Vajdasági Klinikai Központban zajló felújítási munkálatok

1

A szerb kormány közberuházásokat irányító irodája közel 550 millió dinárt biztosított az újvidéki Belgyógyászati Klinika felújítására és felszerelésére.

Stabil, mondhatni csendes a járványügyi helyzet Vajdaságban - állapította meg ma az újvidéki Vajdasági Klinikai Központban tett látogatásakor a szerb kormányfő. A központban jelenleg 12 koronavírus-fertőzöttet kezelnek, és senki sem szorul lélegeztetőgépre. Az Újvidéki Vásár csarnokában jelenleg 19 személy tartózkodik enyhe tünetekkel. Dél-Bánátban fedeztek fel újabb eseteket, ott 11 embernél mutatták ki a vírus jelenlétét. A Vajdasági Klinikai Központban egyébként felújítás zajlik, a munkálatok pedig jól haladnak.

A szerb kormány közberuházásokat irányító irodája közel 550 millió dinárt biztosított az újvidéki Belgyógyászati Klinika felújítására és felszerelésére. Itt tavaly összesen hatezer beteg részesült huzamosabb ideig kórházi ellátásban, illetve mintegy 30 ezer vizsgálatot végeztek el a dolgozók - mondta el Edita Stokić, a Vajdasági Klinikai Központ igazgatója. "El kell mondanom, hogy ezen épület, a Belgyógyászati Klinika korszerűsítése és szanálása nem az egyetlen jelenleg zajló fejlesztés a Vajdasági Klinikai Központban. Összesen hét klinika, illetve a Nőgyógyászati Klinika épületszárnyai is felújítás alatt állnak."

Az elmúlt 4 év során a tartomány 7,7 milliárd dinárt fordított az egészségügy fejlesztésére Vajdaságban. Emellett folyamatban vannak a Kamenica 3 építését érintő egyeztetések is – mondta Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke. "Ez további majdnem kétmilliárd dinár befektetést jelent. Tehát az összesen közel tízmilliárd dinár összértékű befektetéseknek köszönhetően sokkal jobb egészségügyi rendszerről beszélhetünk most, mint amilyen 2016-ban volt. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az egészségügyi rendszerünk az elmúlt hetek kihívásait felkészülten várta."

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke szerint a vajdasági egészségügy kiválóan teljesített a koronavírus elleni küzdelem során. Elmondta: ez a kellő szakmai felkészültségnek is köszönhető. "A mi számunkra legalább annyira fontos a közkórházak felújítási folyamatának az elindulása. Azt reméljük, hogy az idei év folyamán el fog indulni a szabadkai, a zentai és a zombori közkórház teljes körű modernizálása is."

Szerbia egészségügyi rendszere az elmúlt években számos pozitív változáson esett át – hangsúlyozta Ana Brnabić szerb miniszterelnök. "Ezek a munkálatok is folyamatban voltak, nem álltak le a rendkívüli állapot ideje alatt sem. Szeretném ezt most megköszönni az építőmunkásoknak is, akik tényleg a legjobb módon, nagyon odaadóan, az intézkedések betartásával dolgoztak ezen, és így nem állt le a munka."
A közel 5400 négyzetméter összterületű újvidéki Belgyógyászati Klinika felújítását és korszerűsítését az év végéig szeretnék befejezni.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti