Skip to main content

Közlemény

Közlemény

 

Maglai Jenő, a Városi Képviselő-testület elnöke február 1-én délelőtt hivatalosan is átadta lemondását Sača Vučinić polgármesternek Szabadka város képviselő-testületi elnöke pozíciójára. Maglai lemondásának oka a múlt héten csütörtökön (január 28-a) megtartott egyeztetésen megfogalmazott demokrata párti követelés volt, amely szerint leváltják a Városépítési Igazgatóság igazgatóját illetve az igazgatóságot titkárságként a városi közigazgatásba olvasztják. A lemondást beadását követően a polgármester Jurca Józseffel a Városépítési igazgatóság igazgatójával majd Maglai Jenővel is közölte, hogy mégsem kívánja meneszteni Jurcát illetve mégsem kívánja titkársággá sorvasztani a közvállalatot. A lemondásban lévő Maglai szerint ez őt csak megerősíti döntésében, mert olyan politikával, amelynek képviselői csütörtöktől hétfő délig sem képesek megtartani a szavukat, lehetetlen és nevetséges volna együttműködni.

Az elmúlt több mint egy hónapban Szabadkán egymást követték a sajtón keresztül megfogalmazott demokrata párti támadások a VMSZ városi tisztségviselői ellen. Racionalizációra hivatkozva kívánták meneszteni a Városi Tanács két tagját. Ugyanazon a napon, amikor ezt megtették, két saját embert vettek fel a közigazgatásba. Később nem a racionalizáció, hanem a város működésének ,,deblokádja” volt az ürügy. Mindeközben folyamatosan a január 18-i képviselő-testületi ülésen lemondott VMSZ-es tanácstagokat édesgetéssel és zsarolással próbálták maradásra bírni. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem járható út, a Városépítési Igazgatóságot vették célba.

A napról-napra változó demokrata párti magyarázkodások egyetlen célt kívánnak leplezni: mégpedig azt, hogy bármi áron a VMSZ-t, mint pártot kiszorítsák a Városházáról. Ebben partnerekre találtak a Szerb Szocialista Pártban, a Koštunica-féle Szerb Demokrata Pártban és a Vajdasági Bunyevác Pártban és egy ma napvilágot látott közlemény szerint egy újabb manőverrel a Vajdasági Magyar Demokrata Pártban is.

A VMSZ illetve az MK a 2008-as választásokok 21.400 szavazatot szerzett. (A sajtóban megjelent különféle találgatások tisztázása véget: a 2004-es választásokon a VMSZ szabadkai szinten 11.600 szavazatot szerzett) Ez a 21.400 szavazat, a VMSZ 2007-ben meghirdetett és a 2008-as és 2009-es Közgyűlésen megerősített politizálása tekintetében, aminek lényege a hiteles, következetes politizálás, az élhetőbbé tett szülőföld, arra kötelezi a VMSZ szabadkai tisztségviselőit, hogy semmilyen szinten ne bocsássák áruba a szabadkai magyar közösség és a szabadkai polgárok elsődleges érdekét, a Szabadkai Fejlesztési Programot, mint ahogy majd rámutatnak mindazokra a visszáságokra, amelyek a Demokrata Párt ilyen módon végbevitt egypárti városvezetésében fognak megmutatkozni.

                                                                                                                                               

                                                                                                       A VMSZ sajtószolgálata

Ostale vesti