Skip to main content

Közlemény

Közlemény

 

A Vajdasági Magyar Szövetség tudomásul veszi, hogy a Vajdasági Magyar Demokrata Párt arra hivatkozva, hogy Svetozar Čiplić kisebbségügyi miniszter kijelentette: szükségtelennek tartja a nemzeti tanácsokról szóló törvény megváltoztatását, megszakítja a tárgyalásokat a Demokrata Párt szabadkai szervezetével. A kisebbségügyi miniszter kijelentése újra egyértelművé tette, hogy a VMDP követelései nem találkoznak a politikai realitással.

A VMSZ nem állította a nemzeti tanácsokról szóló törvény kapcsán, hogy ideális, de mindig állította, ennél többet nem lehet elérni a szerbiai parlamentben. Ugyanakkor most már egyértelmű, hogy a VMSZ erőfeszítéseinek köszönhetően a nemzeti tanács következő összetételét közvetlen, többpárti választásokon választja majd meg a vajdasági magyarság.

Rendkívül sajnálatosnak tartjuk, hogy a VMDP-nek úgy kellett megbizonyosodnia a VMSZ igazáról a nemzeti tanácsokról szóló törvény kapcsán, hogy közben feláldozta a szabadkai koalíciót a VMSZ-szel, áruba bocsátva a magyar összefogás elvét, annak a magyar összefogásnak az elvét, aminek a 2008-as önkormányzati választásokon több mint 21.000 polgár szavazott bizalmat. A többpárti politizálás húsz éve alatt szabadkai szinten először sikerült megteremteni a magyar pártok közti összefogást, amit a magát programpártnak nevező VMDP az első adandó alkalommal, az első komoly próbatételnél felrúgott

A politikai korrektség azt is megkövetelné, hogy a VMDP hozza nyilvánosságra a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítításra vonatkozó, a realitásokat meszemenően mellőző tárgyalási platformja mögé bujtatott valós igénylistáját. Nagyon sok árulkodó jel utal ugyanis arra, hogy a demokraták által felajánlott hatalmi koncon túl a konstruktív ellenzékiséget hónapok óta szajkózó VMDP olyan tisztségeket, közvállalatirányítási pozíciókat és munkahelyeket is kiszemelhetett, amelyeket a Demokrata Párt már korábban odaígért a Szerbia Demokrata Pártnak és a Szerbia Szocialista Pártnak, cserébe a VMSZ megbüntetéséért nyújtott támogatásukért.

 

 

 

 

 

                                                            A VMSZ sajtószolgálata

Ostale vesti