Skip to main content

Húsz hónapos késés

Húsz hónapos késés

Több ezer vajdasági oktatásügyi dolgozó vár majdnem két éve a végkielégítésre, miközben az ország többi részén élő kollégáik már megkapták a pénzt

A minap Pásztor Bálint parlamenti képviselő kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz, hogy miért nem fizették ki még a nyugdíjba vonult vajdasági tanügyi dolgozóknak a végkielégítést, holott a fővárosi és szűkebb szerbiai kollégáik már megkapták a pénzt.

– Aki húsz hónappal ezelőtt ment el nyugdíjba, s még mindig nem kapta meg a három átlagfizetésnyi összegű végkielégítést, de ez csak a vajdaságiakra vonatkozik. Több ezer emberről beszélünk. Az a magyarázat, hogy állítólag a tartományi költségvetésben nem jutott erre pénz, és a köztársasági költségvetésből sem kaptak rávalót. De az az ígéret, hogy szeptember végéig kifizetik. Tehát szeptember 30-áig várunk, azután azt fogjuk tanácsolni a tagjainknak, hogy pereljék be az iskolájukat, mivel az volt a munkaadójuk. Mert a nyugdíjasok az egykori munkaadójukat perelhetik, ez pedig az iskola. Az iskolák pedig majd megteszik a további lépéseket. Mi emiatt is sztrájkoltunk, a bérek és a jubileumi díjak kérdésén kívül a végkielégítés ki nem fizetése is a pedagógussztrájk oka volt – mondta el nekünk Češljar Kiss Ottília, a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezetének tagja.

Mint említettük, Pásztor Bálint parlamenti képviselő ebben a témában kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz. Megkérdezte tőle, hogy van az, hogy a 2010-ben vagy 2011-ben nyugdíjba vonuló vajdasági tanárok nem kapták meg a végkielégítést, a belgrádi, kragujevaci vagy vranjei kollégáikhoz pedig már megérkezett az összeg. Hangsúlyozta: az összes oktatásügyi dolgozó végkielégítését a köztársasági költségvetésből kell kifizetni. A képviselő a miniszterelnök válaszát írásban várja.

Magyar Szó

Ostale vesti