Skip to main content

Megbeszélték, hogy még beszélgetnek

Megbeszélték, hogy még beszélgetnek

Ivica Dačić, Aleksandar Vučić és Mlađan Dinkić a gazdasági helyzet javításáról egyeztettek

A gazdasági válság kezelése szerepelt annak az ülésnek a napirendjén, amelynek részvevői Ivica Dačić kormányfő, helyettese Aleksandar Vučić valamint Mlađan Dinkić gazdasági és pénzügyi miniszter voltak.

Az ülés után kiadott kormányközlemény szerint ők hárman az országban uralkodó gazdasági helyzetről, az örökölt súlyos gazdasági állapotokról, a költségvetési konszolidációról és azon intézkedésekről beszélgettek, amelyek előfeltételei a gazdasági fejlődésnek, a beruházásoknak és a jobb életnek.

Az ülésen jelen volt Jorgovanka Tabaković bankkormányzó is. Megállapodás született, hogy asztalhoz ülnek a Költségvetési Tanács, a Szerbia gazdasági fellendülésével foglalkozó nemzeti testület és a szociális-gazdasági tanács tagjaival is.

A kormányülést megelőzően a Szerb Haladó Párt elnöksége felhatalmazta Aleksandar Vučićot, hogy tárgyaljon partnereivel a gazdasági helyzetről. A haladók gazdasági téren három dolog mellett szállnak síkra: a költségvetési fegyelem, a beruházói légkör javítása és a közvállalatok valamint államigazgatás hatékony reformja és az átalakítás alatt lévő vállalatok kérdése.

Arról, hogy az ülésen mi történt, nem szivárgott ki semmi, annyit lehet tudni, hogy a kormányra nehéz döntések várnak.

Dačić az ülés előtt kijelentette, az idén előrelépés történt a dinár stabilitása terén és csökkent az infláció, emellett erőfeszítéseket tesznek a költségvetési hiány csökkentésére is.

A kormány hétfőn ülésezik, a bejelentések szerint ez az ülés után állnak a nyilvánosság elé a nehéz pénzügyi helyzet javítását célzó intézkedéscsomaggal.

A Blic értesülései szerint a koalíciós tárgyaláson nem csak a bérek és nyugdíjak esetleges befagyasztásáról esett szó, hanem az állami tisztviselők és az állami vállalatok béreinek csökkentéséről is, minden szinten, illetve a munkaügyi törvény módosításáról.

A javaslat szerint sürgősen csökkenteni kell a munkaadók terheit, akik emiatt kénytelenek munkásokat elbocsátani, mégpedig oly módon, hogy a jövőben az elbocsátott munkásoknak csak az adott cégnél töltött munkaévek után kell végkielégítést fizetni.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Ostale vesti