Skip to main content

Megnyílt a Belgrádi Magyar Intézet

Megnyílt a Belgrádi Magyar Intézet

Megnyílt a Belgrádi Magyar Kulturális Intézet. Orbán Viktor magyar kormányfő és Tomislav Nikolić szerb államfő leleplezték az intézet első emeleti tanácstermében levő emléktáblát, s ezzel szimbolikusan is megnyílt a belgrádi Collegium Hungaricum.

„Kulturális Intézetet nyitni Belgrádban magától értetődőnek hangzik, hiszen Belgrád a kultúra városa, hosszú évszázadok óta nemcsak a folyók, de a népek, kultúrák, vallások is itt találkoztak, s Belgrád Európa Balkánra nyíló kapuja” – fogalmazott Orbán Viktor magyar kormányfő a megnyitón, elmondta, szerinte éppen ezért az Európai Unió nem sokáig maradhat fenn Szerbia nélkül, mert ez olyan lenne, mintha a kerítésen kívülre helyezné az ajtót, amelyen közlekedni szeretne. „Azt szeretnénk, hogy az egységes Európában minden nép meg tudja őrizni saját nemzeti identitását, s egy olyan Európa létrehozása a célunk, amelyben minden nép és nemzet otthon érezheti magát” – szögezte le Orbán, majd hozzátette, az, hogy Magyarország támogatja Szerbia uniós integrációját nem politikai, hanem elvi kérdés, erkölcsi kötelesség, s Magyarország érdeke, ugyanakkor a magyarok és szerbek közötti kulturális kommunikáció nem program, hanem mindennapos gyakorlat, ezért is öröm, hogy a magyar kultúrának otthona lesz Belgrádban, nem is érthető, miért nem volt eddig, mondta a magyar kormányfő.

„A párbeszéd a magyarok és a szerbek között évszázadok óta zajlik” – szögezte le Orbán, s hangsúlyozta, ez a párbeszéd kíváncsiságot ébreszthet egy másik nemzettel szemben, s ez a kíváncsiság, nyitottság vezetett el ennek az intézetnek a megnyitásáig, amelynek feladata a közös értékkincs összegyűjtése, megőrzése és ápolása lesz.

Tomislav Nikolić szerb államfő beszédében, utalva a két nem nemzet eddigi sokrétű együttműködésére és a tavalyi csúrogi közös főhajtásra, az átfogó együttműködés folytatásának fontosságát hangsúlyozta, különös tekintettel a kulturális, oktatási, tudományos és művészeti vonatkozásokra. „Ha a közös múltunkra és a jelenkori alkotói hatásokra tekintünk a kultúra és a művelődés terén, teljesen természetesen hat egy olyan intézet meglétének szükségessége, mint amelyet ma ünnepélyesen megnyitunk” – fogalmazott beszédében Tomislav Nikolić szerbiai államfő, s reményét fejezte ki, hogy a jövőbeni együttműködéshez ez intézet sokban hozzájárul majd, s a magyar kultúra, művészet és szokások iránt érdeklődők találkozóhelye is lesz. Tomislav Nikolić, aki a megnyitót megelőzően külön találkozott Orbán Viktorral, sok sikert kívánt a délutáni magyar–szerb csúcstalálkozóhoz, s úgy értékelt, a két ország közti politikai párbeszéd az utolsó két évben intenzívebbé vált, ehhez különösen hozzájárultak a kölcsönös államfői látogatások és az Áder János magyar államfővel közös csúrogi főhajtás az első világháború alatt és után elhunyt ártatlan áldozatok emléke előtt.

Dezső János, a Belgrádi Magyar Kulturális Intézetet vezetője házigazdaként köszönetet mondott mindazoknak, akik segédkeztek az intézet létrehozásában, majd kifejtette, meglátása szerint ez a két egymás mellett élő nép nagyon keveset tud egymásról, ennek megváltoztatásán kívánnak majd dolgozni az intézetben.

Az intézet megnyitóját követően a Szerbia Palotában párhuzamosan kétoldali miniszteri tárgyalások folynak majd a magyar és a szerb kormány tárcavezetői között, s Orbán Viktor magyar kormányfő is négyszemközti tárgyalást folytat Aleksandar Vučić szerb miniszterelnökkel, majd várhatóan több megállapodást is aláírnak az államvezetők.

Szerző (Forrás)
Rizsányi Attila, Vajdaság Ma
Ostale vesti