Skip to main content

Szabadkára látogatott a német nagykövet

Szabadkára látogatott a német nagykövet

15 éves Szerbia és Németország gazdasági együttműködése. Szabadkán Heinz Wilhelm nagykövet a Távfűtőművek üzemébe és a Ludasi valamint a Palicsi tavakhoz látogatott el. A Távfűtőművek tavalyi nagyméretű befektetését a német KfW bank hiteléből fedezték, míg a szennyezett tavak újjáélesztésében német szakemberek is részt vesznek.

Szerbia és Németország 15 éves gazdasági együttműködése alkalmából a nyugat-európai ország belgrádi nagykövetsége számos eseményt rendez. Heinz Wilhelm nagykövetet és a német nagykövetség gazdasági szakembereit Maglai Jenő, Szabadka polgármestere fogadta. „Látogatásunk célja a KfW és a GIZ által támogatott projektek megtekintése. Először a Távfűtűműveket tekintjük meg, majd a Palicsi-tóhoz megyünk, ahol a GIZ egy projekten dolgozik. Ennek célja az ökológiai helyzet javítása a tó környékén és a régió turizmusának fejlesztése.”

Maglai Jenő szerint üzenetértékű a német nagykövet két héten belüli második látogatása, valamint az, hogy május 13-án nagyszámú német üzletemberrel és vállalkozóval fog visszatérni a nagykövet. „Ezek az üzenetek mind pozitívak a városnak. Ez azt jelenti, hogy az az ország, amely európai szinten a legerősebb állam és a legfontosabb döntések tőle függnek, az Szabadkát fontosnak tartja.”

A formális jellegű találkozó után a nagykövet és a KfW bank igazgatója a szabadkai Távfűtőműveket látogatta meg. A német KfW bank hiteléből fedezte tavaly a közvállalat a hővezeték hálózat 10 kilométeres szakaszának cseréjét.

Közismert tény a Palicsi és Ludasi tavak vízének algásodása a magas nitrogén- és foszfortartalom miatt, különösen a nyári hónapokban. Michell Rohmann német vízügyi szakember szerint javulás észlelhető a szennyvíztisztító kiépítése előtti állapothoz viszonyítva. Bemutatták bizonyos részleteit annak a tervnek is, amelynek segítségével tovább csökkentenék a tavakba kerülő tápanyagokat. A hidrológus véleménye az, hogy a tó vize fokozatosan 2-3 év alatt megkezdi a tisztulást, amennyiben meggátolják a szennyvízhálózatból és a környező mezőgazdasági termelésből eredő szennyezést.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti