Skip to main content

Szabadkára látogatott Kurt Koch bíboros

Szabadkára látogatott Kurt Koch bíboros

Szabadkára látogatott a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa elnöke. Kurt Koch bíboros kedd este misét tartott a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium imatermében.

Kedd délután érkezett meg Kurt Koch, svájci bíboros a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium épületébe. A bíboros Belgrádban a pravoszláv egyházközösség képviselőivel találkozott. Szeretett volna a Szerbiában élő római katolikusok közé is ellátogatni, ezért döntött úgy, hogy egy kitérőt tesz Szabadkára. Kurt Kochot elkísérte a szerb fővárosban szolgáló pápai nuncius és a belgrádi katolikus érsek is. Közösen tartottak szentmisét a Paulinumban.

A svájci bíboros elmondta, kifejezetten fontos a Kelet és a Nyugat, az ortodox és a római katolikus egyház kereszténysége közötti egység megteremtésén dolgozni. Kurt Koch, elnök, Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa: „Hálás vagyok azért, hogy megismerhetem az ökumenikus helyzetet itt Szerbiában, mert itt létezik ortodox egyház és katolikus valóság. Számomra nagyon fontos, hogy mindkettőt meglátogassam, és megerősítsük a kapcsolatot a két egyház között.”

A svájci bíboros szentmiséjét megelőzően Miocs József, a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium rektora történelmi eseménynek nevezte a látogatást. „Számunkra ez egy megtiszteltetés és nagy öröm. Történelmi esemény, hogy Vatikánból, egy kongregációnak az elnöke megtisztelt, hogy eljön és meglátogat bennünket, és hogy egy ünnepi szentmisét és találkozót tart utána a diákokkal is és a tanárokkal is.”

Kurt Koch bíboros szerdán délelőtt Szabadka polgármesterével, Maglai Jenővel is találkozott.

Kurt Koch bíborost fogadta Maglai Jenő

A Városházán fogadta Maglai Jenő, Szabadka polgármestere Kurt Koch bíborost, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa elnökét. A vendéget tájékoztatták a helyi katolikus egyház helyzetéről és a többi egyházzal való együttműködésről. A bíboros fontosnak tartja, hogy a különböző vallások megismerjék egymást és egyeztessenek a különböző teológiai kérdésekkel kapcsolatban.

Szerbiai látogatásán a pravoszláv egyházzal való együttműködés kiépítésén dolgozik Kurt Koch. A találkozón résztvevő Pénzes János szabadkai megyéspüspök újságírói kérdésre elmondta, hogy Ferenc pápa látogatása Szerbiába nem lehetetlen, annak ellenére, hogy az állam hivatalos vallása a pravoszláv. Hasonló a helyzet Romániában is, ahová II. János Pál pápa látogatott el 1999-ben.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti