Skip to main content

Szabadka: Átadták a zsinagóga felújított déli homlokzatát

Szabadka: Átadták a zsinagóga felújított déli homlokzatát

Hamarosan megkezdődik a zsinagóga külső felújításának utolsó szakasza

A Szabadkai Zsidó Hitközség 40 éves álma valósul meg – fogalmazott Szabados Róbert, a hitközség elnöke. A déli homlokzat felújítása csupán egy része annak a törekvésnek, hogy az 1902-es építésű zsinagóga ismét régi fényében ragyogjon – tette hozzá a hitközségi elnök.

Pásztor István, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke gratulált a hitközség vezetőjének és Szabadka polgármesterének az újabb homlokzat átadásához. Kiemelte, hogy a magyar kormány jelentős támogatásának köszönve, a tervdokumentáció és a közbeszerzés lebonyolítása után jövő tavasszal megkezdődhetnek a belső munkálatok is. Pásztor emlékeztetett arra, hogy a szabadkai zsinagóga annak idején mindössze egy év alatt elkészült, a jelenlegi munkálatok jóval több időt vesznek igénybe és jóval több erőfeszítést követelnek – mondta a VMSZ elnöke. „A hitközségnek, a városnak és a magyar kormánynak, valamint a nagykövetségnek és a főkonzulátusnak köszönve bízom abban, hogy ez az erőfeszítés sikeres lesz” – nyilatkozta Pásztor a hétfői terepszemlén.

Maglai Jenő köszönetet mondott a kivitelezőnek, a belgrádi Koto cégnek, hogy magas szakmai színvonalon és határidőn belül elkészült a déli homlokzat felújításával. A 13,5 millió dinárra becsült befektetésből még spórolt is az önkormányzat – fogalmazott a polgármester. Az elmúlt másfél évben komoly áttörés történt a zsinagóga felújításának tekintetében – mondta Maglai. Hozzátette: a közbeszerzést lefolytatták az északi homlokzat felújítására is. „Sajnos, az egyik elégedetlen pályázó megtámadta a határozatot. Remélem, hogy mihamarabb megszületik a másodfokú döntés Belgrádban és megkezdődhetnek a hátramaradó leglátványosabb rész felújítási munkálatai” – nyilatkozta a polgármester.

A magyar kormány szeretné a holokauszt emlékévet ténylegesen is emlékezetessé tenni, nem csupán kiadványokkal és előadásokkal, de az ehhez hasonló komoly beruházásokkal is. „70 évvel a tragikus események után a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy azok az emberek előtt méltóképpen tisztelegjenek, akik hajdanában itt, a virágzó szabadkai zsidó közösséget alkották” – fogalmazott dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Szerző (Forrás)
Basity Gréta, Vajdaság Ma
Ostale vesti