Skip to main content

Leleplezték az oszlopokat

Leleplezték az oszlopokat

Teljes pompájában látható a Népszínház régi részének homlokzata

Pénteken délelőtt benépesült Szabadka főtere, legalábbis nem volt hiány kíváncsiskodókból, akik érdeklődve figyelték a Népszínház régi épületrészének ünnepélyes leleplezését, sőt sok-sok év után újra kihelyeztek asztalokat, s a vendégek egy része ebből az alkalomból a napernyők alatt üldögélve várta a leleplezést.

Néhány napja ugyan már napvilágot láttak a megújult homlokzatról készült képek, azonban azóta elbontották a palánkokat és most hivatalosan is leengedték az oszlopokat eltakaró védőhálókat. Igaz ugyan, hogy az épület belső terében még a csupasz falak állnak, és jó ideig nem lehet használatba venni a színházat, az új rész pedig ugyanolyan szürkén magasodik a Korzó fölé, mint eddig, azonban a régi rész homlokzata mindenképpen egy sokkal szebb városképet fest elénk és megadja az érzést, hogy egy újabb lépéssel közelebb kerültünk a Népszínház befejezéséhez.

A megnyitón elsőként Maglai Jenő polgármester szólt az egybegyűltekhez, aki kiemelte, ez pillanatnyilag az egyik, ha nem a legnagyobb beruházás Szabadkán, s így tekintenek rá tartományi és köztársasági szinten is.

Hozzátette, bár az egész épület még nem készült el, mégis fontos, hogy az eddig elvégzett munka is hangsúlyt kapjon, főleg, mivel a hat korinthoszi oszlop Szabadka egyik szimbóluma.

– Örülök, hogy sikerült a felújítás negyedik fázisának végére is pontot tenni, s részben a központnak is sikerült visszaadni a régi fényét, az oszlopok látványa pedig reményt és önbizalmat ad, hogy képesek vagyunk tartani a határidőket és teljesen befejezni a munkálatokat. Továbbra is számítunk a tartomány és a köztársaság támogatására, s remélem, hogy az év végéig az új épületrészt is sikerül lezárnunk, jövőre pedig már a belső tér munkálatait is megkezdhetjük – jelentette ki Maglai, aki szerint csupán pénz kérdése, be lehet-e fejezni a Népszínházat 2018-ig.

Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója úgy fogalmazott, habár van ok az ünneplésre, az épületrész leleplezése után is nagyon sok munka vár rájuk. Ennek a napnak éppen az az üzenete, hogy továbbra is csapatként kell együtt dolgozni, nem szabad megállni, hanem azonnal bele kell vetni magunkat a folytatásba, hiszen az ötödik fázisra a tartomány 145 millió dinárt hagyott jóvá, s a szerb kormányt, valamint a művelődési minisztériumot is arra kérte, több megértéssel legyenek a projektum iránt és támogassák azt.

– A tartományi kormány határozottan kiáll amellett, hogy ezt a projektumot megvalósítsuk, melyre eddig 334 millió dinárt folyósítottunk, az ötödik fázisra pedig további 145 milliót adtunk, azonban az önkormányzat és a köztársaság anyagi segítsége nélkül egyedül nem tudjuk befejezni a színházat, habár eddig szinte csak mi finanszíroztuk az építkezést és ennek itt látszik is az eredménye – mutatott rá az igazgató.

Végezetül Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke köszöntötte a vendégeket, s elmondta, kilenc év telt el azóta, hogy a Népszínház lebontásához és újraépítéséhez kapcsolódóan aláírásra került az első hivatalos dokumentum az önkormányzat, a tartomány és a köztársaság közötti partnerségről, s ennyi idő alatt folyton felmerültek olyan kérdések, valóban szükség volt-e az épület lebontására, ilyet kellett-e tervezni, vagy lett volna-e lehetőség a felújításra, az épület régi állapotában alkalmas lett volna-e egy modern színháznak otthont adni.

– A következő években sem fognak ezek a viták elcsendesedni, azonban ennél is fontosabb, hogy az építést helyezzük előtérbe, s amit elkezdtünk, azt próbáljuk befejezni, és most is egy fontos fázisnál járunk, hiszen a felújítás egy jelentős része befejeződött. Ez egy ünnepélyes pillanat, de az ember nem lehet határtalanul boldog, mert hosszú időre van szükség ahhoz, hogy be tudjuk fejezni a felújítást. Hálás vagyok, hogy eddig eljutottunk és arra számítok, a jövőben is meglesz a tartomány és a köztársaság részéről a támogatás, így az épület külső része teljesen felújításra kerül, a városközpont képe szépülni fog, majd a belső tér építésébe is belekezdhetünk, ami nagy falat, s valószínűleg az építkezés anyagilag tetemesebb részét képezi majd – mondta Pásztor. Hozzátette, mivel pár évet még várni kell arra, hogy épület elkészüljön, fontos, hogy a Népszínháznak meglegyenek a normális működési feltételei a nézők és az ott dolgozó színészek számára is, ami egy állandó jellegű feladata a városvezetésnek, szintúgy a tartománynak is. Éppen ezért fontosnak tartja azt a lehetőséget, hogy a város birtokába kerülhet a Hadseregotthon, s ott is tud majd működni a Népszínház mindaddig, amíg a felújítási munkálatok a saját házán belül befejeződnek.

 

Szerző (Forrás)
liv, Magyar Szó
Ostale vesti