Skip to main content

Pásztor István kész vállalni, hogy ismét a VMSZ elnöke legyen

Pásztor István kész vállalni, hogy ismét a VMSZ elnöke legyen

Május 4-én Doroszlón tartják a Vajdasági Magyar Szövetség tisztújítóját - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István.

A VMSZ elnöke elmondta, hogy vállalná, hogy továbbra is a párt vezetője maradjon. Pásztor István emellett az Európai Parlamenti választásokról és a szerb és magyar kormány közötti együttes ülés részleteiről is beszélt.

Pásztor István elmondta: kész vállalni azt, hogy ismét a VMSZ elnöke legyen. Kifejtette: rendelkezik ötlettel, energiával és elszántsággal, hogy folytassa ezt a munkát. Függetlenül attól, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségen kívüli közvélemény-formálók mit szeretnének.

Pásztor István, Elnök, VMSZ: „Javaslatomra május 4-re hívta össze a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsa a VMSZ tisztújító közgyűlését. Ami Doroszlón lesz megszervezve. Ezen a tisztújító közgyűlésen az történik majd, ami az ilyen tisztújító közgyűléseken lenni szokott. Lesz egy elszámolás, értékelés az előző 4 évvel kapcsolatban. Illetve megválasztja a közgyűlés a VMSZ elnökét. Illetve 50 tagú tanácsát. Ami az elnökjelöltséget illeti, amennyiben a VMSZ-en belül úgy gondolják, hogy nekem ezt a feladatot folytatni kell, és úgy látom, hogy ez az egyértelmű meggyőződés, akkor én kész vagyok erre.”

Pásztor István beszélt arról is, hogy hamarosan sor kerül a szerb és a magyar kormány közötti együttes ülésre. Kiemelte: több mint tíz előre elkészített megállapodást írnak majd alá a felek. Érinteni fogják többi között a Szeged - Szabadka vasútvonal felújításának kérdését. A tiszai hajózás és a hajóáteresztő zsiliprendszer modernizálásának az ügyét. Emellett a diplomahonosítás kérdéséről is egyeztetnek.

A VMSZ elnöke ugyanakkor rámutatott arra, hogy a két állam közötti határ hatékony átjárhatóságának kérdséről is beszélni kell. Jó lenne, ha még legalább két átlépő nyitvatartását is meghosszabbítanák - tette hozzá Pásztor István: „Van az embernek egy olyan érzése, mintha a schengeni követelmények mögé bújva egyfajta csendes sztrájk volna a munkavállalók részéről. Obstruáció volna. Az embernek van egy olyan érzése, hogy a belső feszültségüket, a haragjukat próbálják a vámosok leverni azokon, akik sorba állnak. Pedig az a dolga neki, hogy az útlevelet kezelje, hogy a forgalmat irányítsa. Az emberek pedig mennek és intézik a saját ügyeiket. Tarthatatlan állapotok vannak. Az az ember folyamatos érzése, hogy az igazi problémák a Magyarországról kiléptető és Magyarországra beléptető oldalon vannak.”

A VMSZ elnöke az Európai Parlamenti voksolásról is beszélt. Elmondta: az Európai Néppártnak - amelynek a VMSZ is tagja - meg kell őriznie az egységét, de ez meglátása szerint egy erős Fidesz nélkül nem lehetséges. Kifejtette: a kampányban minden szavazattal rendelkezőt megszólítanának majd, illetve azokat, akik a magyar politikai érdekképviseletben nemzeti érdeket látnak.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti