Skip to main content

Együttes erőfeszítés – együttes siker

Együttes erőfeszítés – együttes siker

Deli Andor a következő öt évben is a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőjeként tevékenykedhet

A Fidesz–KDNP pártkoalíció a tegnap megtartott magyarországi európai parlamenti választáson a leadott szavazatoknak több mint az 52 százalékát szerezte meg, ennek értelmében 13 jelölttel képviseltetheti magát a következő parlamenti ciklusban az Európai Parlamentben. Deli Andor vajdasági képviselő az említett lista tizenegyedik jelöltje volt, s ez azt jelenti, hogy a következő öt évben is folytathatja európai parlamenti tevékenységét.

A vajdasági kettős magyar állampolgárok, akik az Európai Unió egyik tagállamában sem rendelkeznek lakhellyel, most először adhatták le voksukat a magyarországi európai parlamenti választáson, levélszavazat formájában. A Nemzeti Választási Iroda több mint 70 ezer szavazási levélcsomagot postázott Szerbiába, kinek a lakcímére, kinek Magyarország valamelyik szerbiai külképviseletére. A ma  délutánig feldolgozott levélszavazatokból kiderült, hogy a külhoni szavazók elsöprő többsége szintén a Fidesz–KDNP pártkoalíció listáját támogatta voksával.

MÉLTÓ HOZZÁJÁRULÁS

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki maga is aktívan részt vett a párt szervezte Mindannyian! elnevezésű vajdasági európai parlamenti választási kampányban, együttes sikernek minősítette a Fidesz–KDNP választási lista eredményét. Reagálva lapunk megjegyzésére, hogy az említett választási lista eredményét több szempontból is vizsgálgatjuk, és akár többszörösen összetett sikerként is értékelhetjük, összefüggésben magának a listának az eredményével, de a vajdasági magyarok szavazási hajlandóságával, illetve a leadott szavazatok magas érvényességi arányával, továbbá a VMSZ lebonyolította kampánnyal is, kifejtette: a magyarországi európai parlamenti választást valóban több szempontból, elemeire bontva is elemezni lehetne, ám valójában az a lényeg, hogy egy célról, egy erőfeszítésről és egy sikerről van szó. A siker és az erőfeszítés önmagában a legjobb bizonyítéka ennek – emelte ki Pásztor István.

– A kampány ideje alatt, valamint a választást megelőző néhány napban, illetve a szavazás pillanatában tapasztaltak azt erősítették meg bennem, amiről már a kampány kezdetén meg voltam győződve, nevezetesen azt, hogy az emberek fontosnak tartják a választást, illetve sajátjukként tekintenek rá. Az emberek a saját jövőjük és kilátásaik miatt is aggódtak, s ez megmutatkozott a kampány során, de a szavazási hajlandóságban is. Együttes volt az erőfeszítés, és most együttes a siker. Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt hónapban tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a vasárnapi nap ilyen sikerrel végződjék, és ennyire emlékezetes legyen. Rengeteg embernek a munkája és aggódása van ebben. A szavazópolgároknak is köszönetet szeretnék mondani, ugyanis a levélszavazók részvételi aránya több mint 70 százalékos volt. Emellett azt is tudom, hogy rengeteg, magyarországi lakcímmel is rendelkező kettős állampolgár szavazott Magyarországon, felvállalva az esetleges várakozást az országhatáron. Azt szintén fontosnak tartom kiemelni, hogy a VMSZ aktivistái, továbbá a párt helyi szervezetei, valamint vezetőségi tagjai hősies és fáradságot nem ismerő munkája is hozzájárult ahhoz, hogy a szavazópolgárokkal együttesen ezt az eredményt sikerüljön elérni. Mindez csak részben szól a tegnapi napról. Ami még ennél is fontosabb, hogy bizonyítást nyert, a vajdasági magyarság jól szervezett közösség, amely képes átérezni bizonyos pillanatok fontosságát, és amikor ezt megteszi, akkor képes felülkerekedni az esetenként egyébként jellemző fásultságon vagy keserűségen. Méltóképpen járultunk hozzá a Fidesz–KDNP listájának sikeréhez – fogalmazott Pásztor István.

Azzal kapcsolatban, hogy a vajdasági magyarság egyetlen olyan pártjának az elnökeként, amelyik a hatalom mindhárom szintjén képviselteti magát, mit tart Deli Andor jövőbeni tevékenysége legfontosabb tartóoszlopainak, a VMSZ elnöke megjegyezte, hogy a Deli Andorral a választásokat követően folytatott beszélgetés során megismételte azokat a gondolatokat és szempontokat, amelyeket pártelnökként évekkel ezelőtt megfogalmazott. Továbbra is három feladatot tart meghatározónak. Elsősorban fontosnak tartja a Fidesz–KDNP-lista által képviselt politika és értékek képviseletét, ezek java része a magyarországi és a nemzeti érdekekhez kötődik. Másodsorban a vajdasági magyar közösség számára fontos ügyek képviselete is Deli Andor kiemelt feladatai közé tartozik, a közösség az országjelentésekben és az egyéb fontos dokumentumokban, illetve szervek előtt való megjelenítése, összefüggésben Szerbia európai integrációjának folyamatával. Harmadsorban pedig Szerbia európai uniós csatlakozásának a képviselete és elősegítése a képviselő feladata – derült ki a beszélgetés folytatásában. Pásztor István megismételte azon álláspontját, hogy Szerbia csatlakozási folyamata talán felgyorsulhat az Európai Bizottság következő összetételének a megalakulását követően. Szerbia ma felkészültebb az uniós tagságra annál, mint amit a csatlakozás üteme sugall – jegyezte meg a VMSZ elnöke.

Az európai parlamenti választások egészével, illetve a többi európai politikai párt, társulás és erő eredményével kapcsolatos kérdésünkre válaszolva Pásztor István kifejtette, hogy értékelése szerint az európai szavazópolgárok akaratának következményeként vasárnap este 11 órától semmi sem olyan, mint korábban volt.

– Olyan tektonikus változások történtek az európai politikában, hogy bizonyos időnek el kell telnie, mielőtt érdemben lehetne elemezni vagy átlátni az újonnan kialakult erőviszonyokat. Az bizonyosodott be, hogy a polgárok megbüntették azokat a politikai erőket, amelyek eltávolodtak tőlük, illetve megfeledkeztek az emberek problémáiról. Ennek mindenki számára tanúságként kellene szolgálnia. Jelentős európai pártok olyan vereséget szenvedtek el, ami még rémálmaikban sem merült fel. Némelyik politikai párt történelmi mélységekbe zuhant, mások viszont történelmi magasságokat értek el. Átrendeződött az európai politika és a politikai színtér, illetve megteremtődtek annak a lehetőségei, hogy átrendeződjék. Azt látom és remélem, hogy ez az átrendeződés szolgálhatja a magyar nemzetnek az érdekeit – fejtette ki Pásztor István.

HÁROM ALAPVETŐ FELADAT

Deli Andor vasárnap este a Pannon RTV újságírójának nyilatkozva Budapesten megköszönte a magyarországi és a külhoni magyar választópolgároknak, hogy átérezték és megértették a tétjét a választásnak. Ezt bizonyítja az is, hogy történelmi rekordokat döntött a választási részvétel, mondta, kiemelvén, hogy három fő feladatot érez magáénak: elsősorban részt venni a magyar ügy védelmében, a nemzeti kisebbségi jogok képviseletében, valamint Szerbia európai uniós csatlakozásának a támogatásában.

Hasonlóképpen válaszolt lapunknak nyilatkozva a múlt héten Deli Andor arra a kérdésre, hogy mit állítana tevékenységének középpontjába, ha a polgárok szavazatának köszönhetően ismét mandátumhoz jutna: „A magyar ügyön túl és nemzetpolitikai célkitűzések mellett minden bizonnyal Szerbia uniós tagságának témája fog kiemelt feladatom lenni, hiszen annak tekintetében, hogy a meglebegtetett 2025-ös csatlakozási dátumból valóság legyen, éppen a soron következő évek, azaz a parlamenti mandátum 2019 és 2024 közötti időszaka lesz kulcsfontosságú. Nemcsak Szerbiának kell még majd rengeteg feladatot megoldania, hanem az EU-nak is fel kell készülnie az új tagállamok fogadására.”

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E.
Ostale vesti