Skip to main content

A választásokról és a fejlesztésekről is beszélt Pásztor István a Napindítóban

A választásokról és a fejlesztésekről is beszélt Pásztor István a Napindítóban

A VMSZ a haladókkal együtt megőrizte a négy évvel ezelőtti erőviszonyokat a szabadkai helyi közösségi választáson, a következő fél évben pedig felmérik, mely fejlesztések a legégetőbbek helyi szinten.

Így kommentálta a hétvégi voksolás eredményeit Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a palicsi szennyvízcsatorna-hálózat építéséről és a Regionális Hulladéktároló próbaüzembe helyezéséről is szólt a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt azért is állapodott meg arról, hogy együttes listával mérettetik meg magukat a szabadkai helyi közösségi választáson, hogy megőrizhessék a négy évvel ezelőtti erőviszonyokat - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában Pásztor István. A VMSZ elnöke elmondta: ezzel a döntéssel elkerülték annak a veszélyét, hogy helyi szinten egymásnak essenek az emberek különböző pártérdekeket vagy pártlistákat támogatva.

Pásztor István kifejtette: az égető problémák megoldásának azonnal nekilátnak: „Én azt kértem tegnap, hogy minden egyes helyi közösség tekintetében készüljön el az elkövetkező fél évre egy olyan ütemterv, hogy mi az, ami a legégetőbb, és ahhoz próbáljuk megkeresni a forrásokat. Probléma van mindenhol. Eddig is ezekkel foglalkoztunk, de sajnos az ember nem ér a végére, mert eszméletlenül felgyülemlett az utaktól a járdákon át és a csatornázás kérdése. Felsorolni se lehet az összeset, de ezek az emberek gondjai bajai. Ezeken próbálunk segíteni. A körülményekhez képest maximálisan.”

Pásztor István arról is beszélt, hogy egy hónapon belül elkezdődhetnek a palicsi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésének munkálatai. Ez lehetővé teszi majd, hogy a palicsi szennyvizet a szabadkai szennyvíztisztító-hálózatban lehessen feldolgozni. Ezzel megszűnne a Palicsi-tó kommunális szennyezése.

A politikus arról is szólt, hogy próbaüzemmódba helyezték a Regionális Hulladéktárolót. Ez egyelőre szakaszosan zajlik. Ahhoz azonban, hogy a rendszer működjön, változtatni kell a hulladékkezelés eddigi formáján. A közeljövőben arra is szükség lehet majd, hogy a háztartások egy elő-szelekciót végezzenek: „Ez egy nagyon nagy volumenű projekt, amelyet az Európai Unió finanszíroz. Egy 24 millió euró értékű szemétfeldolgozó telep, amely hét önkormányzat lakosait hivatott ellátni. Mintegy 250 ezer főnek a szemetét, szemétproduktumát hivatott szelektálni és megfelelő módon hasznosítani, kezelni.”


A VMSZ elnöke az Európai Parlament és bizottságainak megalakulásáról is szólt. Deli Andor vajdasági magyar származású Fideszes EP-képviselő továbbra is tagja a parlament Közlekedési Bizottságának, és nagyon fontos, hogy ezentúl a Külügyi Bizottságnak is tagja lesz. Ez ugyanis a mi mindennapjaink, Szerbia uniós csatlakozása szempontjából igen jelentős - tette hozzá Pásztor István.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti