Skip to main content

Rendkívüli ülést tartottak a szerbiai parlamentben

Rendkívüli ülést tartottak a szerbiai parlamentben

Rendkívüli ülést tartottak ma a szerbiai parlamentben. Napirenden szerepelt többek között a felsőoktatásban alkalmazandó duális modellre vonatkozó törvényjavaslat is. 

Mladen Šarčević hangsúlyozta, a felső oktatási intézmények és a vállalatok is hasznát vennék a duális képzési formának. Az oktatási miniszter emlékeztetett arra is, hogy a szerbiai középiskolákban a nem egész két éve bevezetett duális képzés kiválóan működik. Aláhúzta, az első évben 400, a második évben 4500, idén pedig 7400 középiskolás választotta ezt a típusú oktatást. Šarčević szavai szerint a duális képzés Európa számos országában már jelen van. Kiemelkedő példaként említette a szomszédos Magyarországot is, ahol a nagyvállalatok megjelenésével még inkább igény mutatkozik a duális képzésben résztvevő munkaerőre.

Mladen Šarčević, oktatási miniszter, Szerbia: „Az informatikai cégek fejlesztése Szerbiában a kreatív ipar révén nagy lendületet mutat, ez évente több mint egymilliárd eurót jelent. Ahhoz, hogy ezeket a fiatalokat az országban tudjuk tartani, az elektro-, a gépész-, az építészmérnököket, a közgazdászokat, a bankárokat, az orvosokat és másokat, nekik egy más szempontú oktatáson kell átesniük.”

A duális képzés kapcsán Vjerica Radeta is felszólalt. A Szerb Radikális Párt köztársasági frakcióvezető-helyettese szerint, felesleges a törvényről szót ejteni, mert 7-8 napon belül a parlamenti többség úgyis elfogadja azt: „Olyan törvényt fogadunk el, amit akkor alkalmazhatunk, ha Szerbia belép az Európai Unióba. Mikor? Soha! Mert Szerbia nem fog belépni az Európai Unióba, olyan törvényt hozunk, amit soha nem fogunk alkalmazni.”

A gyakorlatorientált képzésben résztvevő fiatalok nagyobb esélyt kapnak arra, hogy könnyebben helyezkedhessenek el - emelte ki Kovács Elvira a parlamenti ülésen. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője a törvénytervezet azon pontjára is felhívta a figyelmet, miszerint ha az adott képzést valamelyik nemzeti közösség nyelvén valósítják meg, a munkáltatónak is kötelessége az adott nemzeti közösség nyelvén megszervezni és megvalósítani a munkafolyamatokat: „A Vajdasági Magyar Szövetség szerint a felsőoktatás a kutatásokon alapszik, amely előfeltétele a szociális és gazdasági, lehet úgy mondani, a kulturális előrelépésnek és a társadalom fejlődésének. A duális képzési modell, ahogy hallhattuk, reméljük, hogy hozzájárul a kutatások és az innovációk fejlődéséhez.”

Az oktatási miniszter egyébként arról beszélt, hogy azok a hallgatók, akik a duális oktatást választják, azok jó munkahelyekre és szerződésekre számíthatnak, mivel a vállalatok nagyon keresik a jó szakembereket.

 

Ostale vesti