Skip to main content

Felgyorsítani az uniós csatlakozást

Felgyorsítani az uniós csatlakozást

Vajdaság is bemutatkozik Brüsszelben a régiók és városok hetének rendezvénysorozatán

Vajdaság küldöttsége az idén is részt vesz Brüsszelben a Régiók és városok európai hete elnevezésű rendezvénysorozaton, amelyre 17. alkalommal került sor. A tartományi küldöttséget Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke vezeti, a jelenlévőket Karl-Heinz Lambertz, a Régiók Bizottságának (CoR), vagyis az EU helyi és regionális képviselői közgyűlésének elnöke és Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke köszöntötte.

Pásztor István a folytonosság előnyeire hívta fel a figyelmet, mondván, Vajdaság évek óta részt vesz ezen és az ehhez hasonló rangú európai rendezvényeken, ezáltal kontinuitást teremtve, s ennek köszönhetően lettek felismerhetők a tartományi értékek, azok az előnyök, amelyek Vajdaságot jellemzik. Annak a várakozásának adott hangot, hogy ez a tanácskozás is hozzájárulhat Szerbia uniós csatlakozásának felgyorsításához, közelebb vihet bennünket ahhoz a pillanathoz, amelyre már évtizedek óta várunk, s amelyre Szerbia soha felkészültebb nem volt. Az uniós csatlakozást politikai kérdésnek nevezte, s reményének adott hangot, hogy a döntés pillanatában az értelem kerekedik majd felül az érdekeken.

Brüsszelben tartózkodik a Régiók és városok európai hetén Nebojša Drakulić régiófejlesztési és helyi önkormányzati segédtitkár, Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke és Vidosava Enderić, az Európai Ügyek Alap igazgatója is. A rendezvény október 10-éig tart.

Az EU szerbiai küldöttségének irodájában szervezett mai fogadáson a vendégek bemutatkozó filmet láthattak Vajdaság gazdasági, tudományos kutatási, infrastrukturális és idegenforgalmi kínálatáról.

A tanácskozás előtt a tartományi parlament elnöke megbeszélést folytatott Karl-Heinz Lambertz-cel, s ezen Pásztor megállapította, hogy az utóbbi években növekszik az érdeklődés Vajdaság iránt, egyrészt a tartomány széleskörű tevékenységének, másrészt Szerbia európai jövőképe pozitív irányú változásának köszönhetően. Mint mondta, Vajdaság számára fontos lenne, hogy az Európai Bizottság következő bővítési biztosa a régióból kerüljön ki, már csak azért is, mert jobban ismeri az itteni körülményeket, s ez az a térség, amelyik belátható időn belül uniós csatlakozásra számít. Lambertz Vajdaságot sajátosságai folytán a kontinens egyedi régiójának nevezte, s megállapította, hogy az egész nyugat-balkáni térség stratégiai fontosságúnak számít az Unió szempontjából. Ezen a találkozón Srđan Mačkić, Vajdaság brüsszeli irodájának vezetője is jelen volt.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Ostale vesti