Skip to main content

A tartományi képviselőház elfogadta a költségvetés első kilenc hónapjára vonatkozó jelentést

A tartományi képviselőház elfogadta a költségvetés első kilenc hónapjára vonatkozó jelentést

A tartományi költségvetés első kilenc hónapra vonatkozó jelentése váltotta ki a legnagyobb vitát a vajdasági parlament mai ülésén. A napirendi pontot elfogadták a képviselők.

A számítások szerint közel 75 milliárd dinár lesz az idei tartományi költségvetés – hangzott el az ülésen. Milenko Jovanov, az SZHP tartományi frakcióvezetője kifejtette, hogy minden tekintetben javul a gazdasági helyzet Vajdaságban: „Kimutatható a reális bevételek növekedése, ez pedig a gazdasági helyzet javulását tükrözi. Vajdaságban a munkanélküliség 10 százalék alá csökkent, volt olyan időszak is, amikor ez 27 százalékos volt, a közadósság pedig 9-ről 6 milliárd 700 millió dinárra csökkent. Ennek értelmében mindenki, aki elolvassa ezeket az adatokat, objektíven tekint a változásokra, láthatja, hogy előrelépés történik.”

A Vajdasági Magyar Szövetség tartományi frakciója elfogadta a költségvetés első kilenc hónapjára vonatkozó jelentést. Pelt Ilona frakcióvezető-helyettes kifejtette, hogy jelentős beruházások történtek az oktatásban, a mezőgazdaságban és a közegészségügyben: „A Zombori Kórház közel 30 millió dinár értékben kapott eszközöket, a Szabadkai Közkórház olyan eszközöket tudott megvásárolni a tartományi támogatásból, amely sokkal modernebbé tette, és a Zentai Kórház is közel 40 millió dinárral lett fejlesztve.”

Az ellenzék nem támogatta a költségvetésről szóló jelentést, mert szerintük alaptalan és jelentéktelen programokra folytak el a pénzek. Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt tartományi frakcióvezetője kifogásolta, hogy a három évvel ezelőtt megígért programok, főleg a nagyberuházási projektek megvalósítása szerinte elmaradtak: „A Szerb Radikális Párt nem nyugodhat bele abba a ténybe, hogy a jelenlegi kormány szeptember 30-ig több száz millió dinárt olyan projektekbe ömlesztett, amelyek értéktelenek.”

A DP-VHDP képviselői csoport ezúttal sem vett részt az ülésen. A napirendi pontok között szerepelt még a Vajdaság Erdei és a Vajdaság Vizei Közvállalatok 2018-as munkájára vonatkozó jelentések is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti