Skip to main content

Fontos az erős magyar érdekképviselet

Fontos az erős magyar érdekképviselet

Köztársasági, tartományi és önkormányzati választásokat is tartanak Szerbiában tavasszal. Mindhárom voksolásra egy napon kerül sor április végén, vagy május elején.

Vajdaságban földrajzi adottságai miatt kiemelt jelentőségű a mezőgazdaság. A magyarok közül sokan foglalkoznak állattenyésztéssel és növénytermesztéssel. Éppen ezért fontos, hogy kik és hogyan képviselik a termelők érdekeit a szerbiai képviselőházban. Fremond Árpád a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője az elmúlt négy évben például sokat tett azért, hogy a külföldiek sokkal szigorúbb feltételekkel vásárolhassanak, illetve béreljenek termőföldet. A politikus emellett sikernek tartja, hogy a kistermelők is jobb helyzetbe kerültek, hiszen állati eredetű termékeiket saját maguk értékesíthetik. Ez a lehetőség hamarosan a növényi eredetű árura is kiterjedhet - mondta a szerb képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke.

Fremond Árpád kiemelte: „Aláírásra vár, hogy a mezőgazdasági miniszter aláírja. Ez magyarországi példára került meghozatalra, illetve Ausztriában és az unió más országaiban is ez a kistermelői rendelet működik. Ennek az a lényege, hogy a kistermelők bizonyos mennyiségig tudjanak terméket előállítani és értékesíteni. Azt tapasztaljuk és azt látjuk a terepen, hogy jó néhányan a termelők közül már éltek is ezzel a lehetőséggel.”

Az elmúlt négy év alatt a VMSZ közbenjárásával csaknem 30 év után elkészült a szabadkai kerülőút. Így a kelebiai határátkelőre tartó kamionok már nem terhelik a várost. Emellett a magyar többségű önkormányzatok fejlesztési elképzeléseihez is jelentős összeggel sikerült hozzájárulni országos költségvetési eszközökből - emelte ki Pásztor Bálint. Az infrastrukturális fejlesztések mellett a kisebbségvédelem területén is jelentős előrelépések történtek - mondta a VMSZ köztársasági frakcióvezetője. Pásztor Bálint hangsúlyozta: „A részarányos foglalkoztatás ügyében, megfelelő kereteket sikerült meghatározni, amelyek a létszámstop feloldását követően azt fogják eredményezni, hogy nagyobb mértékben fognak majd a magyarok a közszférában munkalehetőséghez jutni. Ez nem csak a munkahelyteremtés szempontjából fontos, hanem azért is mert a magyar közösség tagjai anyanyelvükön tudjanak ügyeket intézni.”

Szerbiában az uniós csatlakozási folyamat is a prioritások között szerepel. A 35 csatlakozási fejezetből eddig 18-at sikerült megnyitni.

Kovács Elvira, köztársasági képviselő, VMSZ: „A VMSZ és a vajdasági magyarság szempontjából az a fontos, hogy mindig figyelemmel kísérjük a vállalásainkat és a kisebbségi jogokat, tehát a jogharmonizációt, elsősorban a kisebbségi akciótervben megfogalmazott kötelezettségeket. Emellett a különböző törvények összehangolásánál, illetve amikor különböző területeken módosítunk törvényeket, akkor fontos, hogy ott legyünk és módosítási indítványok formájában, vagy még a törvény előkészítő fázisában, a kormányban, vagy a különböző minisztériumokban rámutassunk arra, hogy ezeknek be kell kerülniük a törvénybe.”

Szerbiában évekkel ezelőtt a nyugdíjak és a közszférában dolgozók fizetése is csökkent, de a reformoknak köszönhetően folyamatosan emelkednek, Aleksandar Vučić szerb elnök szerint 5 év múlva az átlagbér elérheti a 900 eurót is.

Pék Zoltán, köztársasági képviselő, VMSZ: „Már az idei költségvetésben emeltük a nyugdíjakat. Új nyugdíj-rendszerbeli elszámolás történik az úgynevezett svájci módszerrel. Sikerült a fizetéseket is emelni az elmúlt évben, az idei évben pedig szintén. Szóval eredmények valósultak meg, ennek alapján pedig befektetések történtek és ezekre a befektetésekre mi odafigyeltünk.”

A Vajdasági Magyar Szövetség folytatni kívánja az együttműködést a Szerb Haladó Párttal. A közvélemény-kutatások szerint ők a legnagyobb esélyesei a tavaszi választásnak. A VMSZ ismét koalíciós megállapodásra törekszik az Aleksandar Vucic vezette párttal és folytatná a megkezdett projekteket. Mint például a palicsi wellness központ építése vagy a szabadkai Népszínház felújításának befejezése.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti