Skip to main content
izborni program 2020

izborni program 2020 SVM

Kora tavaszra készül el a felújított Szabadka-Zenta vasútvonal

2020.01.09 - 08:35

Kora tavaszra készül el a felújított Szabadka-Zenta vasútvonal

80 km/órás sebességgel közlekedhetnek majd a vonatok Szabadka és Zenta között. Ezáltal nem csak a személy-, de a teherforgalom is megnövekedhet. Mindössze 40 perc lesz az utazás a két város között.

A Szabadka-Zenta vasútvonal felújítása jelen pillanatban Bogarasnál tart. Az ünnepekre való tekintettel szünetelnek a munkálatok, de holnap folytatják a felújítást. Az illetékesektől azt is megtudtuk, hogy várhatóan kora tavasszal indul újra a vasútforgalom.

Sokak számára a vasúti közlekedés egy régi emlék.

Borsos Vilmos, Bogaras: „Nekem a vasút az egy gyerekkori élmény, pontosabban egy emlék, mert a vasút mellett nőttem fel. 27 éves koromig láttam minden nap a gőzösöket, utána a sinóbuszokat, a vasútnak az elromlását, az elhanyatlását. Örülök neki, hogy felújítják és reménykedem benne, hogy a gyermekeink már gyorsabban és korszerűbben tudnak utazni.”

A bogarasi gazdák számára egyetlen hátránnyal bír a felújítás. A határban több átjáró is felszámolásra kerül, emiatt sokaknak nagy kerülő lesz kijutni a földjeikhez.

Megérkezett a vonat Nagykikindáról a zentai vasútállomásra. Az utasok innen vonatpótlóbusszal utaznak tovább Szabadkára.

Varga Viktor, gazdasági ügyekkel megbízott tanácstag, Zenta: „Tudjuk, hogy a régi vasúti síneken az új vasúti mozdony csak 30-40 kilométeres sebességgel tudott közlekedni. Most az új síneken majd elérheti a 80 kilométeres sebességet is. Zentáról Szabadkára körülbelül 35-40 perc alatt oda lehet jutni.”

Kern Imre, infrastruktúra-fejlesztési államtitkár Szubjektív című műsorunkban elmondta, hogy a felújított vasút fontos lesz az áruszállítás és a teherforgalom szempontjából is.

Kern Imre, építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési államtitkár: „Azért is fontos, hogy kész legyen ez a szakasz hiszen a teherforgalom a Szabadka-Újvidék vonalról áttevődik majd erre a vonalra és a teljesen felújított bánáti szakaszra is.”

Az illetékesektől azt is megtudtuk, hogy amint elkészül a vasútvonal felújítása, lehetőség lesz új járat bevezetésére is. Persze csak ha lesz rá igény.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Izborne liste 2020

SVM Republicka lista 2020

SVM Pokrajinska lista 2020

Ostale vesti

SVM Izbori 2020