Skip to main content

A közösség a sikeres jövőkép titka

A közösség a sikeres jövőkép titka

Megtartotta hagyományos újvidéki városnapi rendezvényét a VMSZ

Hatalmas feladatunk van, őriznünk kell azokat az értékeket, amelyeket a történelmi hagyaték bízott ránk, többnemzetiségű városunkat mindenáron fejlesztenünk kell, előbbre kell vinnünk, együttesen, közösségként kell cselekednünk ennek a célnak az érdekében, hangzott el pénteken este a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki városnapi rendezvényén, melyet az idén már tizenkilencedik alkalommal szerveztek meg, s melynek ez alkalommal is az Újvidéki Színház adott otthont. A városnap azt a történelmi eseményt eleveníti fel, amikor Mária Terézia 1748. február 1-jén szabad királyi várossá nyilvánította Újvidéket.

Újvidéknek számos tehetsége, egyedi kincse van, akikre büszkék lehetünk, mutatott rá ünnepi beszédében Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség Városi Szervezetének elnöke. Hozzátette, valamennyiük munkásságát nyomon követjük, s hálásak vagyunk azért, hogy öregbítik városunk és közösségünk hírnevét.

– Az összetartozás érzése is meghatározza ezt az eseményt, hiszen folyamatosan közösségként cselekszünk, akként kell cselekednünk, mert a közösség minden tagjára szükség van, mindenki véleményére, meglátásaira. A VMSZ, „anyaszervezetként”, hatalmas támogatást jelent ennek a közösségnek, hiszen jelen vagyunk az Európai Parlamentben, helyi önkormányzati, tartományi, köztársasági szinteken. Nem azért fontos ez, hogy dicsekvésként beszámolhassunk ennek tényéről, hanem azért, mert valós tettekkel léphetünk fontos ügyeink rendezése érdekében pontosan azokon a helyeken, amelyeken lépni, határozni, tenni kell – fogalmazott Vicsek.

Miloš Vučević városelnök arra emlékeztetett, hogy a mostani év két, a város szempontjából jelentős esztendő közötti évként telik majd, az európai ifjúsági, illetve kulturális fővárosi cím közötti esztendőként. A felülvizsgálás éve is lesz ez, tette hozzá, meg kell vizsgálnunk, mi az, amit jól végeztünk el, s mi az, amin a következő évre javítanunk kell. A polgármester kiemelte, őszintén hisz az együttélés, a közösség erejében, s mint mondta, Újvidék szép jövőképét is erre a hitre kell alapozni. A VMSZ mindig őszinte partnere volt a városvezetőségnek, húzta alá, mert annak ellenére, hogy a magyar szervezet a jelenlegi hatalmi többségben nem a legszámottevőbb tagok egyike, soha nem futamodott meg egyetlen döntésnek, nehéz határozatnak a meghozatalától sem, értékelte Vučević.

Dr. Kunszt Márta, Pécs megyei jogú város önkormányzati küldöttje felszólalásában örömének adott hangot annak kapcsán, hogy számos hasonlóság van a két testvérváros között, s az együttműködés is hosszú múltra tekint már vissza. Magyar nyelvünknek, kultúránknak az ápolásáról, annak jelentőségéről is szólt, gratulált ahhoz, hogy az itteni magyar közösség meglehetősen magas szinten őrzi kultúráját, s azt kívánta, hogy a következő évtizedekben is hasonló sikereket könyvelhessen el.

A színházban megszervezett ünnepi műsor fényét az újvidéki Európa Kollégium hallgatóinak fellépése, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ asszonykórusának, a Manó gyermektáncegyüttesnek és a Csűrdöngölő néptánccsoportnak a nívós szereplése is emelte. A rendezvényen megjelentek a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági, tartományi, helyi önkormányzati, nemzeti tanácsi tisztségviselői, vajdasági magyar közéleti szereplők, civil szervezetek képviselői. Mások mellett dr. Csige Gábor, a Szabadkai Főkonzulátus vezető konzulja, és dr. Pásztor Bálint köztársasági frakcióvezető is jelen volt.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár (Fotó: Ótos András)
Ostale vesti