Skip to main content

Óbecse: A civilek és a politikum összefogása mentette meg az iskolát

Óbecse: A civilek és a politikum összefogása mentette meg az iskolát

Egy évvel ezelőtt még a megmaradásáért küzdött Óbecsén a Petőfi Sándor Általános Iskola. Azóta komoly beruházások történtek az intézményben, és megállt a diáklétszám csökkenése is.

Az iskola megmaradása a civilek és a politikum példátlan összefogásának köszönhető - hangzott el az óbecsei sajtótájékoztatón. Pontosan egy évvel ezelőtt kezdtek aláírásgyűjtésbe Óbecsén a Petőfi Sándor Általános Iskola megmaradásáért. Rövid idő alatt közel tízezren írták alá a petíciót. Azért kényszerültek a tiltakozásnak erre a formájára, mert be akarták zárni a zömmel magyar diákokat oktató iskolát.

Szerda Balázs civil szervezőként vette ki a részét az akcióból. „Az a fontos, hogy elhiggyük azt, hogy nem vagyunk mi olyan kicsik, mint amilyen kicsinek nagyon sokszor hisszük magunkat. Igenis megvan bennünk a lehetőség és a létszám is ahhoz, hogyha valamit tényleg akarunk, és ilyen módon egymásra talál a civil szféra és a politikum, magyarul: mindenki elkezd a közügyekkel foglalkozni és mindenki alakítóvá és véleményformálóvá válik, akkor együtt nagyon nagy dolgokat érhetünk el.”

Az iskola megmaradása érdekében példaértékű módon fogtak össze a civilek és a magyar politikum. Végül a Vajdasági Magyar Szövetségnek sikerült elérnie azt, hogy ne kerüljön lakat az iskolára - hangzott el a sajtótájékoztatón. Kiss Igor, óbecsei elnök, VMSZ: „A VMSZ volt az egyetlen olyan helyi parlamenti párt, illetve azon pártok közül is, amelyek nincsenek a kkt-ben, amely kiállt a Petőfi mellett, de kiállt az összes többi iskola mellett is. A VMSZ-nek határozott álláspontja az, hogy kultúrát, templomot és iskolát nem csonkítunk meg, nem zárunk be.”

Az iskola az elmúlt egy évben sokat fejlődött: új ablakai vannak, felújították a vizesgócok egy részét, szeptemberre pedig befejezik a tornaterem építését. Megállt a létszámcsökkenés is, ami Balog Virág Zsolt igazgató szerint egyebek mellett a délutáni tehetséggondozó programoknak köszönhető. „Ez egy jó megoldás a szülőknek is, azért, mert a gyerekek délután szakemberek felügyelete alatt vannak, szakszerű bánásmódban részesülnek és ebédet kapnak.”

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolának jelenleg 246 diákja van, közülük 200-an tanulnak magyar nyelven.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti