Skip to main content

Stabil fejlődési pályán a tartomány

Stabil fejlődési pályán a tartomány

A munkanélküliség további csökkenésére, a bérek növekedésére és újabb beruházásokra számít Vajdaság az idén

Az előttünk álló évet meghatározzák majd a választások, az európai uniós közeledés folytatása, de a gazdaság további fejlődése is, értettek egyet a felszólalók azon a keddi konferencián, melyet a Color Media Communications csoport szervezett a The Economist magazin közreműködésével a tartományi parlament üléstermében, s melynek témáját az előttünk álló esztendő meghatározó történései képezték.

A Vajdaság 2020-ban című tanácskozáson Pásztor István, a képviselőház elnöke kifejtette, fejlődést magában hordozó év elé nézünk, nem lát egyetlen okot sem arra, melyből kifolyólag megszűnne az a felfelé ívelő pálya, amely az elmúlt években már tetten érhető volt a tartományban. Semmilyen veszély nem fenyegeti a beindult gazdasági fejlődésnek a folytatását, fűzte hozzá.

Az európai közeledéssel kapcsolatban kifejtette, a sikerek éve lehet 2020, nagyobb lett az optimizmus itthon és az európai országokban is. Megítélése szerint Szerbia felkészültnek számít, megérdemli, hogy győztes legyen 2020-ban az európai integrációs folyamat gyorsasága, a csatlakozási fejezetek megnyitása szempontjából.

– Nem hagyhatjuk figyelmen kívül annak tényét sem, hogy az idei év a választások éve is lesz. Nem látom viszont annak okát, hogy ez a tény lényegesen változtasson valamit a tartomány fejlődésén. Nem számítok jelentős változásokra a politikai palettán ezeknek a választásoknak az eredményeképp – értékelte Pásztor.

A tartományi parlament elnöke hozzátette, hogy a kampány és a választási folyamat, az azt követő kormányalakítási ciklus nem ingathatja meg a vajdasági döntéshozásnak, szerveknek a működését. Az elmúlt időszakban számos olyan képviselőházi döntés született, amelynek a célja éppen az volt, hogy garantálja a folytonosságot, megakadályozza a „munkaszünetet” akkor, amikor az egyik kormány már úgynevezett technikai mandátumba lép, a másik megalakítása pedig még nem történt meg.

NÖVEKEDNEK A BÉREK

Ami a várható fejlesztéseket illeti, Pásztor szerint nagy hangsúlyt fektetnek majd Vajdaságban az infrastruktúra előbbre vitelére, kiemelkedő projektumokat láthatunk például a vasúti közlekedés terén. Ezek között említette a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút projektumának folytatását, de a Szabadka–Szeged vasútvonalat is. Vajdaság befektetési vonzereje sem gyengül az idén, s minden kimutatás arra utal, hogy munkaerőhiánnyal kell majd sok ágazatban számolni, ami pedig a bérek növekedését is maga után vonja majd, értékelte Pásztor. Sajnos a fizetések nem növekednek rögtön akkora mértékben, amekkora mértékben mindannyian szeretnénk, de a kereslet növekedése a munkaerőpiacon bizonyára eredményez bérnövekedést az idén. Fontos ez a fogyasztás növekedése és az életminőség javítása miatt, ítélte meg. A turizmus szempontjából a palicsi fejlesztések lesznek majd kiemelkedők. Nyilatkozatában Pásztor arról is említést tett, hogy 2020 a trianoni békediktátum száz éve miatt is fontos lesz a magyarság szempontjából, de nem tartotta valószínűnek, hogy ezt az évfordulót itthon a feszültség jellemezné.

MINŐSÉGIBB EGÉSZSÉGÜGYET!

A tartományi kormányfő szerint a környezetvédelem lesz az egyik legkiemelkedőbb témája az esztendőnek. Igor Mirović arra emlékeztetett, hogy a tartomány nemrégiben egy határozatot is elfogadott ezzel kapcsolatban, s most itt az ideje a megvalósításnak. Kijelentette, hogy a nagy csatornák megtisztítása, a megújuló energiaforrásokba való beruházások, a vízlevező rendszerek karbantartása kiemelt szerepet kap. Az egészségügy is fókuszban marad, megújul a zombori, a zentai kórház, a kevevári pszichiátriai részleg, az újvidéki Klinikai Központ egyik objektuma, átadják az új sugárterápiás berendezéseket a kamenicai klinikán.

– Vajdaságban továbbra is túl sok a fejletlennek számító község, ezért a vidékfejlesztésre is nagyobb hangsúlyt kell az idén fektetni. Meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a tehetséges emberek ne költözzenek el faluról. A vajdasági fejlődésnek ez fontos része, s mi azt szeretnénk, ha továbbra is Vajdaság állna a figyelem középpontjában – fogalmazott Mirović.

CSÖKKENŐ MUNKANÉLKÜLISÉG

Ma kevesebb mint százezer munkanélküli él a tartományban, ez nyolc százalékot tesz ki a munkaképes népességen belül, mutatott rá, az eredményeket korrigálni lehet még 2020-ban. Az elmúlt négy évben tíz új ipari parkot adtak át. Ma mintegy 25 beruházó van az utolsó lépés megtétele előtt, valamennyien vajdasági befektetést terveznek, közölte Mirović. A cél 5,5–6 százalék közé csökkenteni a munkanélküliséget rövidebb időn belül, tette hozzá.

A GYORSASÁG NEM MINDEN

Szerbiának, s azon belül Vajdaságnak az európai perspektívájáról is tárgyaltak a résztvevők a konferencia egyik panelbeszélgetésén. Oana Cristina Popa, Románia szerbiai nagykövete arra hívta fel a figyelmet, nemcsak a megnyitott fejezetek száma a fontos, hanem az is, milyen érdemi változást tapasztalnak a gyakorlatban azoknak köszönhetően a polgárok. Tomaš Kuchta cseh nagykövet szerint országában azért mondható eredményesnek az EU-integráció, mert a GDP 2004-hez képest az EU-átlag 70 százalékáról annak 90 százalékára növekedett, az árukivitel 80 százaléka is az Unióban köt ki.

Dubravka Nègre, az Európai Beruházási Bank (EIB) szerbiai igazgatója közölte, az elmúlt két évben 650 millió eurót fektettek be Szerbiában, ennek 20 százaléka donáció. Kisebb közösségekben is több mint harminc projektum valósult meg. Sok eredményt könyveltek el a tudomány, egészségügy, intézmények megerősítése terén, az együttműködések folytatása lesz meghatározó 2020-ban is, jelentette ki.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár (Fotó: Ótos András)
Ostale vesti