Skip to main content

Megoldhatja a bővítési patthelyzetet Várhelyi javaslata

Megoldhatja a bővítési patthelyzetet Várhelyi javaslata

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos hétfőn az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén mutatta be a Nyugat-Balkán országaira vonatkozó új bővítési módszertant. A vitában Gál Kinga fideszes EP-képviselő felszólalásában a magyar biztos bővítés iránti elkötelezettségére mutatott rá, hiszen az rendkívül rövid időn belül eredményorientált, jól megalapozott és hatékony javaslatot tett egy rugalmas bővítési módszertanra. Deli Andor vajdasági EP-képviselő hozzászólásában reményét fejezte ki, hogy az új módszertan ösztönzően fog hatni a csatlakozási tárgyalásokra és felgyorsítja az integrációs folyamatot.

Gál Kinga üdvözölte Várhelyi biztos javaslatát, mely alkalmas arra, hogy elmozdítsa holtpontjáról a nyugat-balkáni bővítés kérdését: „A javaslat hidat képezhet a nyugat-balkáni csatlakozási tárgyalások megkezdését támogató és a bővítés-szkeptikus tagállamok között. Dicséret illeti a biztos urat, hogy ilyen rövid időn belül előállt egy jól megalapozott és hatékonynak tűnő megoldással. Épp idejében ahhoz, hogy esetleg még a márciusi EU-csúcson megoldás szülessen, és még a májusi zágrábi EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előtt megkezdődhessenek a csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával”.

Felszólalásában Deli Andor kiemelte: „Elismerésem fejezem ki az új Európai Bizottság és Várhelyi Olivér biztos úr munkája iránt. Véleményem szerint a 2020. év meghatározó lesz az Európai Uniós bővítésének szempontjából. Reményeim szerint az új bővítési módszertan ösztönzően fog hatni a folyamatokra és 2025-re lesz olyan tagjelölt ország, amely készen áll az uniós tagságra”.

„Ami az új módszertan fogadtatását illeti, elmondható, hogy a nyugat-balkáni országokból és az EU tagállamaiból egyaránt pozitív visszajelzések érkeznek. A csatlakozási tárgyalás a fejezetek csoportosítása miatt hatékonyabb lehet, mivel egyszerre több fejezetet lehet majd megnyitni. Fontos továbbá, hogy a fejezetcsoportok lezárását követően az arra a területre vonatkozó EU-s alapok is hozzáférhetőek lesznek. Ennek köszönhetően pedig a térség polgárai és vállalkozásai számára kézzel foghatóvá válnak az uniós tagság előnyei” – emelte ki a fideszes EP-képviselő.

„Az új módszertan egyik nagy előnye, hogy rugalmasan alkalmazható azon országok esetében is, melyek már régebben megkezdték a tárgyalási folyamatot, mint pl. Szerbia. A fejezetek csoportosítása minden bizonnyal még inkább felgyorsíthatja az integrációs folyamatot” – zárta felszólalását Deli Andor.

Gál Kinga fideszes képviselő hangsúlyozta: „A zágrábi csúcs előkészítésével kapcsolatos parlamenti ajánlás néppárti felelőseként mindent meg fogok tenni azért, hogy a bővítés prioritás maradjon az EU napirendjén, hiszen itt a Nyugat-Balkán országainak jövője, kontinensünk biztonsága és az EU hitelessége a tét. Európának, s nekünk magyaroknak is az az érdekünk, hogy a nyugat-balkáni bővítés hatékony és minél előbb sikeres legyen. Ezért a Bizottság minden olyan lépése kiemelten fontos, mely ezt a célt segíti elő” – áll a közleményben.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Deli Andor és Gál Kinga sajtóközleménye
Ostale vesti