Skip to main content

A 65 évnél idősebb személyeknek segítenek a VMSZ aktivistái

A 65 évnél idősebb személyeknek segítenek a VMSZ aktivistái

A Vigyázzunk egymásra! elnevezésű program keretében az önkéntesek élelmiszert és gyógyszert vásárolnak a segítséget kérők számára.

Annak ellenére, hogy az önkéntesek száma már meghaladja az ötszázat, továbbra is várják a jelentkezőket.

Folyamatosan útra készen állnak az önkéntes segítők. A Vajdasági Magyar Szövetség Vigyázzunk egymásra! címmel indította el a jótékonysági akciót. Elsősorban a napi bevásárlás elvégzésében segítenek, élelmiszert és gyógyszert vásárolnak a 65 évnél idősebb városi és a 70 év feletti falusi polgároknak, akik nem hagyhatják el otthonaikat.

Ez azok számára különösen fontos, akiknek nincs családtagjuk, szomszédjuk, ismerősük, aki ezt elvégezné helyettük. Az aktivistahálózat Vajdaság-szerte tevékenykedik. Napról napra egyre több az önkéntes, hiszen sok olyan idős család van, akiknek a gyermekei külföldön élnek. Boros Elvira és Rózsa Ramóna a szabadkai Vasutas Helyi Közösségben tevékenykednek.

Boros Elvira: „Fontos most, ebben az időszakban a gyümölcs, hiszen sok vitamint kell a polgároknak bevinniük a szervezetükbe, hogy védjék a szervezetüket, kenyeret, tejtermékeket vásárolunk. Ha nem is minden nap, minden másnap, azonkívül a gyógyszer, ami nagyon fontos a nyugdíjasoknak, hiszen ők most nem tudnak elmenni a gyógyszertárba bevásárolni.”

Rózsa Ramóna: „A kapun történik az átadás, én általában úgy csinálom, hogy felhívom az illetőt, és megmondom, mennyibe kerül az összes, utána a kapunál megmutatom a számlát, aláírja a papírt, és akkor megyünk tovább. Megtörténik a pénzcsere, átadja nekem a pénzt. Én úgy vagyok vele, hogy a lehető legkisebb kommunikációra van szükség ahhoz, hogy az időseken tudjunk segíteni úgy, hogy ne fertőzzük meg őket, vagy bármi történjen velük.”

Az idős polgárok örömmel veszik igénybe az ingyenes szolgáltatást. Galambos Ibolyához is éppen megérkeztek az önkéntes segítők. Stábunk később telefonon hívta fel a 65 éves asszonyt, aki 70 éves férjével nem mehet ki otthonról, így hatalmas segítség számukra az önkéntesek bevásárlása. „Elejében több kellett, most már van, de tartalékolni nem tartalékolok, csak amikor kell, jelentem az Elvirának, és igaz, neki nagyon nehéz, mert nagyon sok dolga van, de ő nagyon nagy lelkesedéssel és odaadással segít mindenkin, vagyis rajtunk is, mivel tudja, milyen helyzetben vagyunk.”

A segítségnyújtás folyamata egyszerű és átlátható - fogalmazott Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke a Pannon RTV-nek adott interjújában. „A koronavirus.vmsz.org.rs honlapon fenn vannak a koordinátorok. A koordinátoroknak felelnek az aktivisták, az önkéntesek, és ha egy idős polgár a honlapon feltüntetett telefonszámot fölhívja, akkor a koordinátor kiküld oda egy aktivistát, ő idézőjelben felveszi a rendelést, elvégzi a bevásárlást, a bevásárlás alatt boltot és gyógyszertárat kell érteni, és a bevásárlás eredményét, tehát a gyógyszereket és árucikkeket elviszi az idős polgárnak a visszajáróval.”

Erről pedig nyilvántartást is vezetnek.

Minden önkéntesnek szájmaszkot és gumikesztyűt biztosítanak. A leendő önkéntesek jelentkezését ugyancsak a már említett koronavirus.vmsz.org.rs honlapon várják.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti