Skip to main content

Vučić: A vajdasági magyarok hidat képeznek Szerbia és Magyarország között

Vučić: A vajdasági magyarok hidat képeznek Szerbia és Magyarország között

Orban
A szerb államfő köszönetet mondott a vajdasági magyaroknak, akik segítettek abban, hogy Magyarország és Szerbia viszonya a legmagasabb szinten lehessen, külön kiemelte Pásztor István erőfeszítéseit.

Aleksandar Vučić méltatta Orbán Viktort, amiért a magyar kormányfő következetesen kiáll az ország uniós törekvései mellett. A magyar miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy közös döntésüknek köszönhetően megoldódott a határ-menti övezetekben élő ingázók ügye, és más fontos kérdések is.

A vajdasági magyarok hidat képeznek Szerbia és Magyarország között - erről is beszélt Aleksandar Vučić ma Belgrádban. Szerbia államfője Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztatóján külön megköszönte Pásztor István munkáját, aki segített abban, hogy a két állam közötti viszony a legmagasabb szinten legyen: „Hálás vagyok Pásztor István barátunknak aki felépítette a barátság hídjait országaink között. A magyar emberek, a Szerbiában élő magyar polgárok a pillérei őszinte barátságunk hídjának. Meggyőződésem, hogy ez örökké így lesz.”

Aleksandar Vučić kiemelte, hogy az Európai Unió vezetői közötti videokonferencián Orbán Viktor volt az egyetlen olyan politikus, aki méltatta Szerbia uniós közeledését: „Azt mondta, hogy az Európai Uniónak nagyobb szüksége van Szerbiára, mint Szerbiának az Európai Unióra. Orbán Viktor ezt háromszor is megismételte. Mindenki hallotta. Merkel, Macron, Conte, Sánchez és a többiek.”

A magyar kormányfő megköszönte, hogy Belgrád lehetőséget biztosított arra, hogy a koronavírus elleni harc ellenére is akadálymentes legyen a két ország közötti teherforgalom. Orbán Viktor kiemelte, hogy Szerbia visszatért az európai politizálásra: „Hálásak vagyunk azért is, mert megállapodásra tudtunk jutni az ingázás ügyében. A határ-menti térségben élő ingázók ügyében. Ez kell ahhoz, hogy a következő évben a gazdasági növekedés volumene tovább emelkedhessen. Ahogy elnök úr is mondta, Magyarország elkötelezetten támogatja Szerbia eurointegrációs törekvéseit. Mi azt várjuk a brüsszeli intézményektől, hogy nyissák meg azt a hat tárgyalási fejezetet, amelynek a megnyitására Szerbia egyébkénk készen áll.”

Orbán Viktor kifejtette: most az a legfontosabb, hogy a két állam gazdaságilag is megerősödjön. Egy erős Szerbia erősítheti a Nyugat-Balkánt és Európát is - tette hozzá Magyarország miniszterelnöke.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti