Skip to main content

Nem állt meg az élet

Nem állt meg az élet

Oktatási támogatásokra 219,1 millió dinár – 72 osztály, 80 szak indulhat

A koronavírus-járvány és az ennek kapcsán kihirdetett rendkívüli állapot az életünk számos területét befolyásolta, köztük az oktatást is. A megváltozott körülmények következtében szükségessé vált az oktatásra szánt költségvetés módosítása is, a pályázatok eredményeit e hét elején tették közzé. Eközben zajlanak az egyeztetések a szeptemberben induló elsős középiskolai osztályok ügyében is, a nyolcadikosok pedig egyelőre távoktatáson keresztül készülnek eddigi legnagyobb tanulmányi megmérettetésükre, a kisérettségire. Nyilas Mihály tartományi oktatási titkárt az oktatási támogatásokról és a következő tanévben megnyíló osztályokról kérdeztük.

Hogyan alakultak idén az oktatási támogatások?

– Május 7-én egy költségvetés-módosítás keretében a Tartományi Képviselőház több területen, így az oktatásban is csökkentette a költségvetési tételeket. Nem túl jelentős megvonásokról van szó, az oktatás területén mintegy 90 millió dináros csökkentéssel kellett számolnunk, amelynek legnagyobb részét az utaztatási költségek kapcsán eszközöltük. Arról van szó, hogy az önkormányzatok megkapják ezt a pénzt, és ebből támogatják a középiskolások utazási költségeit. Mivel a rendkívüli állapot idején nem kellett személyesen megjelenni az iskolában, így nem volt utazás sem, ezért lecsökkenthettük az eredetileg erre szánt összeget.

Még áprilisban megjelentettük az okostábla-pályázatunk eredményeit. Ebben az évben egy nagy akciót indítottunk Okostáblát minden iskolába! néven. Erre 70,4 millió dinárt szánt a Titkárság, amelyből minden egyes iskolaépület kap egy okostáblát és egy kivetítőt. Ez összesen 704 okostáblát jelent. Időközben eredményesen megtörtént a közbeszerzés is, jelenleg pedig ezeknek az eszközöknek a beszerelése zajlik. Ez minden bizonnyal május végére befejeződik, így szeptemberben már ezekkel a felszerelésekkel várják a diákokat az iskolák.

A többi pályázatunk eredményeit május 12-én, a pótköltségvetés elfogadása után jelentettük meg. Az általános iskolák és középiskolák összesen 26,5 millió dinárt kaptak különböző felszerelések beszerzésére. Az egyes intézmények maguk választhatták meg, hogy mire pályáznak, és többek között olyan dolgokat szerezhettek így be, mint bútorzat, biztonsági berendezés, tanfelszerelés vagy a kabinetek felszerelése. Megjelentek a már említett utazási költségtérítési pályázat eredményei is, amelyre a költségvetési összeg módosítása után 102 millió dinárt szántunk. Ezt az összeget az önkormányzatok kapják arányosan elosztva, attól függően, hogy hány diákjuk és milyen távolságra utazik. Ezek mellett az oktatási programokra és projektekre is lehetett pályázni, nemcsak iskoláknak, de az óvodáknak és a különböző oktatáshoz kötődő tevékenységeket folytató civil szervezeteknek is. Erre 20,2 millió dinárt irányoztunk elő és osztottunk szét. Ennek a három pályázatnak az összértéke 148,7 millió dinár. Szeretnénk mindezeket mielőbb megvalósítani is. Ez azt jelenti, hogy a felszereléseknek szeptember 1-jéig jó lenne elkerülniük az iskolákba, és azt is szeretnénk, ha a projektumok és programok még az első félévben megvalósulnának.

Olyan programokat is támogatnak, amelyeket a nyárra terveztek?

– Igen, a támogatott projektumok és programok között olyan rendezvények, táborok is vannak, amelyeket a nyárra terveztek, de egyelőre nem biztos, hogy ezeket a tervezett időpontban megtarthatják az intézmények vagy civil szervezetek. Természetesen amennyiben a járványhelyzet megengedi, akár ezek is megvalósulhatnak. Tehát a nyárra tervezett programokra is megítéltük a támogatást, és igyekeztünk azt sugallni, hogy minden tervezett program valósuljon meg. Ugyanakkor ezeknek a programoknak az esetében azzal az ajánlással éltünk, hogy ha szükséges, halasszák el őket egy későbbi időpontra, és a rendezvény megvalósítása során a járványhelyzetre való tekintettel megfelelő óvatossággal járjanak el.

Hány elsős osztály fog megnyílni a következő tanévben magyar nyelven a középiskolában?

– A középiskolai beiratkozási terv jelenleg is készül. Most, hogy a rendkívüli állapotot beszüntették, ezzel kapcsolatban is folyamatosak az egyeztetések az Oktatási Minisztérium, a Tartományi Oktatási Titkárság és a nemzeti tanácsok, tehát a magyar oktatást illetően a Magyar Nemzeti Tanács között. Ami már most körvonalazódott, az az eddigieknél sokkal rugalmasabb hozzáállás. A magyar nyelven folyó gimnáziumi és középiskolai oktatásra vonatkozóan annyi elmondható, hogy a beiratkozási terv hamarosan véglegesül, nincsenek hátráltató tényezői annak, hogy szinte minden olyan szak megnyílhasson, ami tavaly is megnyílt, és esetleg legyenek még szükséges módosítások is. Az idén 1451 nyolcadikosunk van, ez a tavalyi számhoz képest 190-nel kevesebb tanulót jelent. Hivatalos végeredmény még nincs, de várhatóan megfelelő számú hely fogja őket várni a középiskolákban. A jelenlegi helyzet szerint 2042 helyről van szó, vagyis 28,91 százalékkal több a szabad hely a középiskolákban, mint amennyi a nyolcadikosok száma. Ebből 540 hely hároméves, 1502 hely pedig négyéves szakon várja az új beiratkozókat. Mindez természetesen még változhat.

Várhatóan hol mennyi osztály fog megnyílni?

– A legtöbb hely idén is Szabadkán van, ahol nyolc középiskolában 24 osztály nyílik meg. A második helyen Zenta áll a négy középiskolában nyíló 9 osztállyal. A három topolyai középiskolában 8, Óbecsén a három középiskolában 5, Újvidéken az öt középiskolában szintén 5 és az adai középiskolában is öt elsős osztály fog megnyílni. Nagybecskereken a négy középiskolában 4, a magyarkanizsai és a zombori középiskolákban pedig 3-3 osztály nyílik majd meg magyar nyelven. Temerinben, Törökkanizsán és Csókán 2–2 magyar elsős osztály fog indulni a helyi középiskolákban. Ez összesen 72 magyar nyelvű osztály indulását jelenti Vajdaság-szerte, de ismét hangsúlyozom, hogy ezek még nem a végleges számok. Mivel a hároméves középiskolákban vegyes osztályok is vannak, ezért szakból várhatóan 80 fog indulni. Ez egy széles választási lehetőség a diákok és a szülők számára, akik jobbára már ismerhetik az induló szakokat, hiszen azok a tavalyihoz nagyon hasonlóan alakulnak. A beiratkozási terv az iskolák igényei alapján alakul ki, ezeket az igényeket pedig a diákok és a szülők számára is jelezték. Most azt várjuk, hogy mindezt a minisztérium véglegesítse.

A nyolcadikosok milyen változásokra számítsanak a járványhelyzetre való tekintettel?

– A határidők nem változnak, de a kisérettségi és a beiratkozás módja is más lesz, hiszen idén távoktatással fejeződik be a tanév. Ilyen szempontból a végzős nyolcadikosok kivételek, hiszen nekik júniusban személyesen is meg kell jelenniük az iskolában. Június elsején regisztrálniuk kell a kisérettségire, természetesen a megfelelő óvintézkedéseket szem előtt tartva. Ekkor kapnak két próbatesztet, amit hazavisznek kitölteni, és meggyőződhetnek a felkészültségük szintjéről. Másnap újból megjelennek az iskolában, átadják a kitöltött teszteket, majd a matematikát gyakorolhatják. Ezt követően három napon át, június 3-án, 4-én és 5-én az év végi jegyeiket javíthatják. Ezután kisebb csoportokban még bejárnak az iskolába készülni a kisérettségire, ami online megoldásokkal is kiegészülhet. A kisérettségi időpontja 17-én, 18-án és 19-én lesz, a diákok a szokásos anyanyelvi, matematikai és kombinált teszteket írják idén is. Mindez nem online, hanem az iskolaépületekben fog lezajlani, a megfelelő szabályok betartása mellett. Mivel minden diáknak négy négyzetmétert kell biztosítani, ezért ötös, hatos csoportokban lesznek egy-egy osztályteremben az ügyeletes tanár felügyelete mellett. Reményeink szerint mindez gördülékenyen fog lezajlani. Az eredményeket június 23-án hirdetik ki, a beiratkozás pedig annak függvényében történik majd, hogy hogyan alakulnak a kívánságlisták és a kisérettségi eredményei. Mivel a távoktatás nagyon összetett és nehéz volt, ezért úgy gondolom, a tesztek nehézsége sem lehet olyan szigorú, mint az előző években volt. A nyolcadikosaink lelkiismeretesen készültek az elmúlt időszakban a távoktatás során, miközben mindvégig nagyon nagy teher nehezedett rájuk, hiszen a kisérettségit le kell tenni, mert ettől függ a választott hivatásuk. Úgy érzem, hogy a tanárok és a diákok is fölkészültek erre, a még meglévő hiányosságokon pedig júniusban még lehet javítani.

Egyes iskolákban megkezdődött, máshol hamarosan megkezdődik a nagycsoportos óvodások iskolaérettségének fölmérése. Sok érintett szülő és óvónő aggódhat amiatt, hogy hogyan fog teljesíteni a kisgyerek egy maszkos idegen társaságában. Mire számítsanak ezeknek a gyerekeknek a szülei?

– A fölmérést végző szakemberek mindennek tudatában vannak. Ilyenkor személyes kontaktusnak, bizalmi légkörnek kell kialakulnia. Ezt a pedagógusok nagyon jól tudják, és meg fogják teremteni azt a légkört, ahol a gyerekek nem érzik magukat kellemetlenül, és a kérdésekre is bátran válaszolnak. Megfelelő óvatosság és a biztonsági intézkedések alkalmazása mellett is nyugodtak lehetnek a szülők. A gyerekek egy kellemes beszélgetésen fognak részt venni, aminek eredményeképpen szeptembertől iskolások lehetnek. Ez egy nagyon fontos pillanat a kisgyerekek életében, amit az oktatásban dolgozók is nagyon jól tudnak. Tehát a szülők bízhatnak abban, hogy megfelelő szaktudással rendelkező szakember méri föl a gyerekük iskolaérettségét.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Gruik Zsuzsa
Ostale vesti