Ugrás a tartalomra

Újhelyi Ákos

Mgr. Újhelyi Ákos, a közgazdaságtudományok magisztere, köztársasági parlamenti képviselő, 1977-ben született Zentán. Az általános iskolát Magyarkanizsán, középiskolát a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában végezte, majd a szabadkai Közgazdaságtudományi Karon diplomázott, Pénzügyek és számvitel szakon. Tanulmányait folytatva posztgraduális oklevelet ugyancsak a szabadkai Közgazdaságtudományi Karon szerzett Menedzsment és szervezés tudományágban.
2008 és 2010 között a szabadkai Parking közvállalat igazgatója.
2012 és 2016 között tartományi parlamenti képviselő. Tagja az Adminisztratív-, a Privatizációs és a Pénzügyi és Költségvetési parlamenti bizottságoknak.
2011-től a Szabadkai Népszínház igazgatóbizottságának tagja, 2016-tól elnöke. Ezután a bizottság alelnöke, jelenleg tagja.
2013-tól szerkesztőként vesz részt a VMSZ gazdaságfejlesztési dokumentumainak kidolgozásában, ami előfeltételét képezte a Prosperitati Alapítvány létrehozásának. 2016-ban részt vett a Tisza Ökorégió megállapodás tervezetének kidolgozásában is.
2016 és 2020 között a szabadkai önkormányzat gazdasági tanácsosa. Ebben a mandátumban a Városi Foglalkoztatási- és az Általános Gazdasági Keret Fejlesztésével Foglalkozó Bizottság elnöke, a Szociális és Gazdasági Bizottság tagja. Projekt menedzserként nevéhez fűződik az OPTI-BIKE I. és II. határon átnyúló IPA projektek megvalósítása, valamint pénzügyi menedzsere a Colourful Cooperation stratégiai projektumnak.
Két mandátumban köztársasági parlamenti képviselő. A 2020-2022 közötti tizenkettedik összetételben a Környezetvédelmi Bizottság tagja, az EU Integrációs Bizottság és a Kulturális Bizottság helyettes tagja.
A tizenharmadik összetételű parlamentbe, a VMSZ köztársasági listájának 6. helyéről kerül be ismét 2022. december 8-án. A Mezőgazdasági Bizottság tagja, a Pénzügyi -, az Oktatási - és a Kulturális bizottságok helyettes tagja. Az Egyesült Királyság, Izrael és Szlovénia baráti társaságok tagja.
2007-től, Pásztor István elnökké választása óta a VMSZ tagja. 2011-től 2015-ig a VMSZ felügyelőbizottságának tagja.