Ugrás a tartalomra

Kovács Elvira

VMSZ alelnök

Kovács Elvira 1982. július 18-án született, Szentmihályon. A nagybecskereki gimnáziumban érettségizett, egyetemi tanulmányait a szabadkai Közgazdasági Karon végezte, ahol egyetemista prodékán volt, valamint egy szemesztert a bécsi Wirtschaftsuniversitaeten töltött cserediákként. 2006-ban szerzett oklevelet. 2007-ig a Tartományi Végrehajtó Tanácsban dolgozott, a Tartományi Egészségügyi és Szociálpolitikai Titkárságon.  

-    Politikai pályafutása a 2000-es évek elején indult, ekkor lett a Vajdasági Magyar Szövetség tagja
-    2006-tól a legnagyobb magyar párt, Ifjúsági Fórumának elnökségi tagja
-    2005-ben csatlakozott a National Democratic Institute regionális képző csapatához
-    2007 közepétől a Szerbia Képviselőházban parlamenti képviselő, valamint az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagja. A parlament több összetételében az Emberi-, Kisebbségjogi és Nemek Közötti Egyenjogúsággal foglalkozó, valamint a Gyermekjogi Bizottságának aktív tagja. A XI. összetételben az Európai Integrációs Bizottság elnökhelyettese, a Stabilizációs és Társulási Egyezménnyel foglalkozó Vegyes Bizottság alelnöke.
-    2018 és 2020 között az Európa Tanács parlamenti közgyűlése Esélyegyenlőségi és Diszkriminációellenes Bizottságának elnöke.
-    2020 októberétől a Szerbia Képviselőház alelnöke, a parlament Európai Integrációs Bizottságának elnöke, a Külügyi Bizottság tagja.

A Vajdasági Magyar Szövetségnek hosszú ideig nem volt Női Fóruma, viszont 2009. március 28-án zajlott le az alakuló közgyűlés, ahol Kovács Elvirát választották meg a testület elnökének. 2013-ban újraválasztották és 2015-ig töltötte be elnöki tisztségét, ezután a VMSZ alelnöke lett. 2019-ben történt meg az újraválasztása.   A magyar és szerb nyelven kívül, folyékonyan beszél angolul.  Férjezett, egy fiúgyermek édesanyja.