Ugrás a tartalomra

Konstituisana pokrajinska Skupština

Konstituisana pokrajinska Skupština

Konstituisana pokrajinska Skupština

Na sednici nije izabran predsednik vojvođanske Skupštine, kao ni potpredsednici ni generalni sekretar.

Zasedanjem je predsedavao Miroslav Španović, kao najstariji poslanik. Potvrđeni su mandati poslanika i konstituisana je pokrajinska Skupština sa 120 poslanika kao i poslanički klubovi.

Pred početak konstitutivne sednice članovi opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ rekli su: potvrdiće mandate, kao i funkciju potpredsednika, ali neće prihvatiti kandidaturu za članstva u odborima jer smatraju da izborni proces u Srbiji nije bio legitiman. Rekli su da će u naredne četiri godine oštro kritikovati rad pokrajinske vlasti i usmeriti pažnju na to na šta se troši vojvođanski budžet.

„Mi danas nećemo dati pozitivan fidbek današnjoj Skupštini. Mi ćemo verifikovati naše mandate pošto ti mandati nisu samo naši, to su mandati 215 hiljada građana koji su nama dali poverenje i koji kažu izričito „ne“ ovom režimu. Mi ćemo biti glas naroda u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine“ rekao je Stanko Pužić, poslanik sa koalicione liste „Srbija potiv nasilja“.

Sa verifikovanjem mandata poslanika i formiranjem poslaničkih klubova započeli su koalicioni dogovori, u prvom redu između Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske napredne stranke, rekao je Damir Zobenica, poslanik Srpske napredne stranke.

Obećao je da će uskoro biti doneta odluka o predsedniku vojvođanske Skupštine, potpredsednicima i generalnom sekretaru.

„Žao mi je što se ljudi koji su osvojili veliki broj mandata, odnosno 30 mandata u ovoj Skupštini nisu odazvali niti razgovoru vezanom za konsultacije predstavnika lista koje su prešle cenzus, nisu učestvovali danas u radu, ali naravno, to ni na koji način ne može da ometa, niti će uticati na rad ovako bitnog tela u našoj državi. Ponavljam,  u skorom periodu ćemo završiti konstitutivnu sednicu izborom svih predviđenih organa koji treba da budu izabrani“ kazao je Damir Zobenica.

Savez vojvođanskih Mađara formirao je svoju devetočlanu poslaničku grupu i tako postao i treća najjača politička snaga u Vojvodini. SVM bi želeo i dalje da bude deo vladajuće koalicije.

„Voleli bi da nastavimo posao, imamo tu privilegiju da radimo za mađarsku zajednicu, da interese mađarske zajednice postavljamo u prvi plan i da to postižući radimo za celu Vojvodinu i Srbiju. Želimo da nastavimo sa jačanjem odnosa između  mađarskog i srpskog naroda i između dve države. Želeli bi dalje radimo u duhu koji nam je ostavio kao primer naš preminuli predsednik Ištvan Pastor“ rekao je Balint Juhas, šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Vojvodine.

Skupština Vojvodine ima 120 poslaničkih mesta, od kojih je 66 osvojio SNS, lista „Srbija protiv nasilja“ ima 30 mandata, a SVM ima devet poslanika. Socijalisti i Nova Demokratska stranka Srbije imaju po sedam poslanika, a Ruska stranka jednog.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületében tartományi támogatásból megvaló
Csütörtökön ünnepeltük József Attila születésnapját, azaz a magyar költészet napját, 1964 óta ezzel az ünneppel adózu
Fehér Ferencre emlékezett az újvidéki magyarság