Ugrás a tartalomra

Elvira Kovač: Beograd očekuje da se izvrši pritisak na Prištinu da pristupi realizaciji dogovorenog

Elvira Kovač: Beograd očekuje da se izvrši pritisak na Prištinu da pristupi realizaciji dogovorenog

Elvira Kovač: Beograd očekuje da se izvrši pritisak na Prištinu da pristupi realizaciji dogovorenog

„Beograd ima konstruktivan pristup u dijalogu sa Prištinom i nastoji da se postigne kompromisno rešenje, dok druga strana ne želi da postigne dogovor.


Dijalog je na svojevrsnoj prekretnici, ili će se formirati Zajednica srpskih opština ili će potonuti u irelevantnost. Došlo je do kulminacije dugogodišnje krize dijaloga. Dijalog suštinski nije napredovao, zbog ne-postupanja Prištine“, rekla je danas u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Elvira Kovač, potpredsednica Skupštine Srbije, tokom rasprave na temu „Porast tenzija između Prištine i Beograda“.


Kovač je navela da je činjenica da se do sada vlasti u Prištini nisu suočile sa sankcijama, nikakvom kaznom međunarodne zajednice zbog takvog ponašanja.

„Beograd očekuje da se izvrši pritisak na Prištinu da pristupi realizaciji dogovorenog, a pre svega obavezi formiranja Zajednice srpskih opština. Dakle, nepromenjena je i jasna pozicija Srbije da je svaki pokušaj rešavanja kosovskog pitanja moguć jedino kroz uspostavljeni mehanizam dijaloga, a za Beograd u tom procesu postoje 3 crvene linije. Da sve što je do sada potpisano mora biti sprovedeno, uključujući Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum“, navela je Kovače.

Dodala je da Srbija ne može da prizna nezavisnost i da se složi sa članstvom Prištine u UN, i ono što je najvažnije, da se osiguraju puna prava i potpuna bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

„Osnova bilo kakvog rešenja mora biti zasnovana na kompromisu, uz puno uvažavanje pozicija i interesa Beograda. Nažalost, svedoci smo da aktuelno rukovodstvo u Prištini jednostranim potezima nastavlja da svesno i sistematično izaziva tenzije, stvarajući atmosferu nepoverenja. Potrebna je šira osuda ovakog delovanja i incidenata od međunarodne zajednice, uz pravilno uočavanje uzroka koji su nas doveli do trenutne situacije“, istakla je potpredsednica Skupštine Srbije i poslanica SVM.

U potpunosti razumevajući da proces pristupanja EU i normalizacija odnosa moraju da teku paralelno i da se međusobno podupiru, Republika Srbija, kako je navela, ostaje u potpunosti posvećena nastavku procesa normalizacije i dijalogu sa Prištinom.

„Izveštaj Kancelarije za KiM naglašava značaj istorijskog pomirenja srpskog i albanskog naroda, jer bez takve “dubinske normalizacije” ni institucionalno-politička normalizacija neće imati potrebne ni dugoročne domete. Ali za dogovor je važna konstruktivnost i kompromis obe strane, dakle neophodna je spremnost za kompromis. Otuda, sveobuhvatna normalizacija odnosa i pomirenje stoje na dve ključne reči: dijalog i kompromis. Jer, upravo odbacivanje dijaloga i kompromisa dodatno komplikuje i međunarodne političke odnose i dijalog Beograda i Prištine“, istakla je Kovač.

Prema njenim rečima, nemoguće je doći do rešenja ako se u dijalogu vidi slabost, ako se odbacuje stav da odabrati kompromis znači odabrati život.

„A život podrazumeva odstupanja i ustupke. Suprotnost kompromisu nije čestitost, idealizam, odlučnost. Suprotnost dijalogu i kompromisu su uvek fanatizam i nesreća. I zato, onaj koji odbacuje kompromis i dijalog „zna da broji samo do jedan“, zaključila je potpredsednica srpske skupštine.

 

Szerző (Forrás)
Danas, M.R.M., foto FoNet Aleksandar Barda
Többi hír