Ugrás a tartalomra

Održana zatvarajuća konferencija projekta razvoja prekograničnog prelaza Santovo – Bački Breg

Održana zatvarajuća konferencija projekta razvoja prekograničnog prelaza Santovo – Bački Breg

Održana zatvarajuća konferencija projekta razvoja prekograničnog prelaza Santovo – Bački Breg

Zatvarajuća konferencija u okviru projekta „Razvoj prekograničnog prelaza Santovo – Bački Breg sa potrebnom carinarnicom i objektima u funkciji teretnog saobraćaja”, koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije, održana je danas u JP „Zavodu za urbanizam Vojvodine“.

Cilj ovog projekta, čiji je ukupni budžet blizu 470.000 evra, od čega Evropska unija preko IPA programa učestvuje sa 400.000 evra, jeste razvoj graničnog prelaza Santovo – Bački Breg za sve vrste teretnog saobraćaja, što će omogućiti protok svih vrsta robe i doneti nove mogućnosti u ekonomskom i socijalnom razvoju pograničnih regija u Srbiji i Mađarskoj.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor ovim povodom je istakao JP „Zavod za urbanizam Vojvodine“ kao instituciju od posebnog značaja kada je reč o planiranju budućnosti.

„Zavod za urbanizam Vojvodine ima veoma dugu tradiciju i važne zadatke, ne samo što se tiče projekata od pokrajinskog značaja već i kada je reč o projektima niza lokalnih samouprava koje su osnivači Zavoda. Među tim projektnim zadacima posebno mesto imaju oni koji su vezani za otvaranje prozora i vrata prema svetu. Jedan od njih se danas zvanično završava – reč je o izradi projektno-tehničke dokumentacije za granični prelaz Santovo – Bački Breg. To je jedan izuzetno važan stari prelaz koji će sada dobiti novi sjaj i sadržaj. Na ovaj način stvaraju se uslovi za prelazak teretnih vozila iznad tri i po tone, pa čak i šlepera i posebnih tereta. To je izuzetno važno zbog generalne situacije na graničnim prelazima što se tiče teretnog saobraćaja, tako da će se realizacijom ovog projekta otvoriti jedna nova mogućnost i drugačija putanja, veoma bitna za vojvođansku, odnosno srpsku privredu, za onu privredu koja snabdeva Zapadnu Evropu preko Srbije“, kazao je Pastor. On je izrazio uverenje da će se vrlo brzo pristupiti realizaciji ovog projekta, za koji je, kada je reč o našoj strani, neophodno obezbediti još oko sedam do osam miliona evra.

”Samo smo prividno na kraju posla, ovde se sad stavlja zarez i počinje sa obezbeđivanjem uslova za realizaciju ovog projekta. S obzirom na to da se radi o obostrano značajanom strateškom projektu, siguran sam da ćemo, da li nacionalnim, evropskim ili kombinovanim sredstvima, uspeti obezbediti uslove za njegovu realizaciju.

O značaju ovog projekta za rasterećenje teretnog saobraćaja na granici između Srbije i Mađarske, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg rekao je da nakon zatvarajuće konferencije sledi novi početak ovog projekta − od posebne važnosti u pogledu dobrosusedskih odnosa.

„Znamo da su odnosi između Srbije i Mađarske, gde aktivnu ulogu zauzima Vojvodina, trenutno na najvišem nivou. Dugujemo veliku zahvalnost Mađarskoj, državi koja je prepoznala Srbiju kao odlučnog partnera da na evropskom putu grade nove vrednosti, kao što je slučaj i u ovom  projektu od posebnog značaja za razvoj infrastrukture obe zemlje. Zavod za urbanizam Vojvodine u ovom, ali i ostalim infrastrukturnim projektima važnim za Vojvodinu i Srbiju, daje ogroman doprinos. Značajno je što se na ovaj projekat nadovezuje i „Vojvođanski smajli“, kao područje posebne namene brze saobraćajnice koja ima cilj da poveže Sombor i Kikindu, a samim tim i granični prelaz Santovo – Bački Breg  i s druge strane granični prelaz prema Nakovu, odnosno Rumuniji. Tako ćemo dobiti jedan potpuni pregled, značajnu infrastrukturnu saobraćajnicu sa adekvatnim graničnim prelazima“, istakao je Erceg.

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine ukazao je na to da će Vojvodina, koja je u zamahu razvoja, sa velikim novim investicijama, na ovaj način, proširenjem kapaciteta i rasterećenjem graničnih prelaza ka Mađarskoj, dobiti brže kretanje robe i kapitala, a samim tim i ljudi čemu se i teži po ugledu na evropske standarde.

O značaju ovog projekta, koji se realizuje u saradnji partnera – JP „Putevi Srbije“, JP „Zavod za urbanizam Vojvodine“ i mađarske Nacionalne agencije za infrastrukturu, uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, na konferenciji su govorili i zamenik pokrajinskog sekretara  za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu dr Zoran Tasić, gradonačelnik Sombora Antonio Ratković i direktor JP „Zavoda za urbanizam Vojvodine“ Predrag Knežević.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír