Ugrás a tartalomra

Akcija pošumljavanja u opštini Senta

Akcija pošumljavanja u opštini Senta

Akcija pošumljavanja u opštini Senta

 U opštini Senta se sprovodi sveobuhvatna akcija proširenja zelenih površina uz veliko angažovanje volontera. Danas je zasađeno oko 4.000 sadnica.

Volonteri su na obalama reke Čik posadili više od 2000 sadnica crne, bele i kanadske topole i žalosne vrbe koje je obezbedio goranski rasadnik koji funkcioniše u Tornjošu.

Atila Vajda, organizator, Tornjoš: "Ovde u Vojvodini, opština Senta spada u područja sa najmanjim procentom šumovitih područja. Dok je vojvođanski prosek 3 posto, ovde je ispod 1 posto, a evropski prosek pošumljenosti je 23 posto. Imamo veliki zaostatak, koji želimo polako da smanjimo i posadimo što više stabala."
 

U martu mesecu je već bila velika akcija sadnje drveća u Tornjošu. Podstaknuti uspehom prethodne akcije pošumljavanja želimo da iniciramo održavanje što više ovakvih društveno-radnih akcija u selu.

Igor Cipo, član Opštinskog veća Senta zadužen za mesne zajednice i sela: "Ovakve vrste akcija imaju vrlo ozbiljnu ulogu u izgradnji zajednice, jer su se ovde okupili učenici i odrasli, koji osećaju da je priroda deo svih nas i zajednice, svi su se odazvali pozivu da se izvrši pošumljavanje i uređenje ove naše male prirodne oaze, a to je obala reke Čik."

Sadnja 1200 sadnica drveća u Senti, koja je obavljena novom procedurom, polako se privodi kraju.

Livia Lerinc Kiralj, stručni saradnik za zaštitu životne sredine, Senta: "Ovo je novi savremeni postupak sadnje drveća, gde se zemlja prekriva posebnom folijom, tako da nije potrebno kasnije zalivati drveće, a samim tim nije potrebno okopavati i utabavati zemlju oko novih sadnica, jer je uloga ove folije da zadrži zemlju."
 

Folija pomaže da se vlaga odvede do korena stabla, kako bi se kontinuirano obezbedilo odgovarajuće snadbevanje sadnica vodom.

Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta: „Vojvodina, a samim tim i opština Senta, se nalazi u takvoj situaciji da mu, nažalost, preti nanos peska, stoga svake godine pokušavamo da preokrenemo taj proces nanosa peska koji sve više uzima maha, i to putem akcija pošumljavanja kako bismo imali što više zelenih površina ne samo na području grada, već i u okolini grada."

Vrednost investicije je oko 2.700.000 dinara, koju je uspela da realizuje lokalna samouprava Senta uz pomoć podrške ministarstva.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír