Ugrás a tartalomra

U Bačkoj Topoli izbušeni i postavljeni novi bunari

U Bačkoj Topoli izbušeni i postavljeni novi bunari

U Bačkoj Topoli izbušeni i postavljeni novi bunari

 U Bačkoj Topoli su, za bolje snabdevanje pijaćom vodom, izbušeni i postavljeni novi bunari. Jedan se već nalazi u probnom radu.

Iako tokom ovogodišnje suše, na teritoriji gradu nije bilo problema sa snabdevanjem pijaćom vodom, potražnja za vodom je povećana zahvaljujući novim investicijama. Fabrika vode u Bačkoj Topoli uskoro će biti nadograđena sa novim uređajem za hlorisanje.
 

Velike investicije u Bačkoj Topoli poslednjih godina, kao što su nove fabrike u industrijskom parku, TSC akademija i novi stadion, nekadašnji hotel koji se obnavlja, kao i izgradnja gradskog bazena, rezultirale su sve većom potrošnjom vode u gradu.

Janoš Paža, inženjer zadužen za vodosnabdevanje, Javno preduzeće „Komgrad”, Bačka Topola: „Vrlo brzo smo shvatili da postojeći kapacitet vode, kapacitet stanice za proizvodnju vode, može da pokrije samo vodosnabdevanje stanovništva u gradu, i kao rezultat toga, bili smo prinuđeni da sagledamo koje količine vode je još potrebno obezbediti, kvalitetne vode za piće, pa smo izračunali i procenili da nedostaje oko 18 litara u sekundi, pa su zato izbušena dva bunara tokom 2018/2019.godine.”
 

Voda iz bunara u Bačkoj Topoli najpre se šalje u fabriku vode, gde se biološki prečišćava, i kao takva stiže ta čista voda za piće do stanovništva. Do sada je potrebe Bačke Topole za pijaćom vodom obezbeđivallo sedam bunara, a sada će ih, sa novima,  biti 9.

Novi bunari imaju kapacitet od 11 litara vode u sekundi, što znači da mogu da obezbede 1700 kubnih metara vode dnevno. Bušenje bunara finansiralo je Javno preduzeće „Komgrad”, dok je opremanje sa 9 miliona dinara podržano iz opštinskog budžeta. Kvalitet vodosnabdevanja će takođe biti dodatno poboljšan.

Adrijan Satmari, predsednik Opštine Bačka Topola: „Potpisan je ugovor sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a vrednost tog projekta je 28 miliona dinara. Tema je instaliranje jednog savremenog uređaja za hlorisanje u fabrici vode u Bačkoj Topoli. Od tog iznosa, 23 miliona 400 hiljada dinara finansiraće Pokrajina, dok će iz opštinskog budžeta za ovu namenu biti izdvojeno 4 miliona i 600 hiljada dinara.”
 

Takođe se radi i na povećanju kapacitet fabrike vode, planska dokumentacija za taj posao je već završena, a procenjena vrednost investicije je 80 miliona dinara. Plan je da se ona realizuje sredstvima iz konkursa - dodao je Adrijan Satmari, predsednik Opštine Bačka Topola.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír