Ugrás a tartalomra

Pod lupom – mogući izvori obnovljive energije u Senti

Pod lupom – mogući izvori obnovljive energije u Senti

Pod lupom – mogući izvori obnovljive energije u Senti

 Cilj je široka primena izvora obnovljive energije – čulo se u Senti. Lokalna samouprava - rešena da se izbori sa naraslom cene energenata – naručila je izradu studiju efikasnosti čiji rezultati su predstavljeni na konferenciji.

Nakon Bačke Topole, Senta je druga lokalna samouprava u kojoj istraživanjem mogućih  izvora obnovljive energije žele da unaprede energetsku efikasnost, kao jedno od gorućih životnih pitanja. Studija efikasnosti pripremana je godinu dana.

„Mnogo govorimo o toj temi, ali je malo utemeljenih studija koje otkrivaju kako to zaista izgleda na određenom prostoru, na primer, sada ovde u opštini Senta, koje mogućnosti postoje koje su racionalne i isplative. Ovo je okvirna studija kojom je istraživana geologija područja, da vidimo, na primer, kako stojimo sa mnogo pominjanim termalnim vodama“ kaže Endre Balaša, stručnjak iz Kancelarije za regionalni razvoj „Panonreg“ u Subotici.
 

Istražili su i grejanje u opštini, postavljajući ovakva pitanja pod lupu, odnosno da li se isplati da postojeći sistem grejanja prevedu u celini ili delimično na izvore obnovljive energije.

„S obzirom da smo senćansko preduzeće i na ovoj konferenciji reč je o rešenjima za energetsku efikasnost, smatrali smo da nam je tu mesto, jer mi proizvodimo i trgujemo energetski efikasnim urađajima“ kaže Taš Mađari Biro, vlasnik preduzeća iz Sente.

Ukupna vrednost projekta je 170 hiljada evra koje je lokalna samouprava Sente u najvećoj meri isplatilla iz subvencija.

„Cilj projekta je da odredi one energetske razvojne tačke, neuralgične tačke, u koje je kasnije isplativo investirati novčane iznose, odnosno ulagati, kako bi u opštinskim novčanim tokovima troškovi energenata strukturno mogli biti zadržani u određenim granicama, koje kasnije neće dovoditi u opasnost realizaciju funkcionisanja opštine“ kaže Sebastijan Stantić, član Opštinskog veća Sente zadužen za privredu i turizam.
 

Konzorcijum koji čine  „Civil Planning Trade“ i „P-Mont“ uspešno je konkurisao kod Zelenog centra Zapadnog Balkana tako da je zajedno sa Kancelarijom za regionalno razvoj „Panonreg“ izrađen sadašnji projekat.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír