Ugrás a tartalomra

Sramotni napadi na istorijsko pomirenje

Sramotni napadi na istorijsko pomirenje

INTERVJU: BALINT PASTOR, šef poslaničkog kluba SVM u Skupštini Srbije
Sramotni napadi na istorijsko pomirenje

Ponosni smo na to što smo uradili pre devet godina, u Evropi je pre nas to pošlo za rukom jedino Nemcima i Francuzima i Nemcima i Poljacima, kaže Balint Pastor

Razumem da levo-liberalna opozicija ima potrebu da napada vladajuću većinu i da na sve načine čini da posvađa stranke koje su na vlasti, ali oni ne biraju sredstva, kaže u razgovoru za „Politiku” šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor. Ističe i da svi ti napadi imaju za cilj da zavade SNS i SVM. „Opozicija i treba da kritikuje vlast, ali je problem u tome što oni uopšte ne biraju sredstva i sve što čine ispod je svakog civilizovanog nivoa. Tvrditi u 2022. godini da jedna parlamentarna stranka s jednom drugom partijom, i to najjačom parlamentarnom strankom, želi da podigne spomenik fašistima je bezobrazluk”, naglašava Pastor.

Dodaje da je u više navrata skrenuo pažnju „da ovakvim nastupima dovode u pitanje jedan proces koji je postignut pre devet godina, kada je došlo do istorijskog pomirenja srpskog i mađarskog naroda”. „To je učinjeno zahvaljujući hrabrosti Aleksandar Vučića, Tomislava Nikolića, SNS-a i, s druge strane, SVM. Uspeli smo da zatvorimo zajednička bolna poglavlja iz prošlosti. Počevši od izvinjenja predsednika Republike Mađarske u srpskom parlamentu za ono što se dešavalo 1942. godine, podizanja spomenika nevinim žrtvama srpskog i mađarskog porekla u Čurugu, ukidanja kolektivne krivice od strane vlade Aleksandra Vučića... Spomenici se podižu u naseljenim mestima gde ima nevinih žrtava, kao na primer u Subotici. Skupština grada Novog Sada je 2018. donela odluku da se spomenik žrtvama nevinim žrtvama u Novom Sadu 1944/45”, podseća Pastor.

Najviše prašine digla je odluka da se podigne taj spomenik u Novom Sadu. Liga socijaldemokrata Vojvodine i Stranka slobode i pravde tvrde da je taj spomenik „pokušaj da se ovim nečuvenim ’peglanjem istorije’ izjednače zločinci sa žrtvama”?

Sramotna su ta saopštenja i daleko ispod svakog civilizacijskog nivoa. Idu toliko daleko da treba da se poklonim žrtvama Novosadske racije… Pa normalno je da svako treba da se pokloni žrtvama i to poslednjih godina činimo. Aktivnost SVM u protekle dve decenije dokazuje da su nam bitne sve nevine žrtve bili oni Srbi, Mađari, Bunjevci, Hrvati…

Da li su ovim spomenikom u Novom Sadu izjednačeni dželati i žrtve?

Nisu i ne mogu biti izjednačeni. Da do pomirenja dva naroda mora da dođe, shvatili su Nikolić i Vučić, zajedno sa nama. U parlamentarnoj raspravi sam rekao da mi je jasno sa te ljudske strane da im je krivo što je SNS imao hrabrosti da napravi te korake, a ne nekadašnja Demokratska stranka, čiji su oni bili funkcioneri ili poslanici. Oni su konkretno bili spremni isključivo na to da se 2010. godine formira jedna međuakademska mešovita komisija koju su činili članovi akademija nauka Srbije i Mađarske i koja se bavila periodom od 1941. do 1948. godine. Zahtevali su da istoričari rade svoj posao, da sastave spiskove i to bi ostalo na tome.

Koji su rezultati rada te komisije?

Ta komisija je uradila svoj posao i imaju više hiljada verifikovanih žrtava na tom spisku, ali tada nije bilo političke volje da se ide dalje. Sve što je kasnije rađeno urađeno je na osnovu nalaza komisije u kojoj su bili naučnici. Što se tiče imena zbog kojih nas napadaju u Skupštini Srbije da mi želimo da fašistima podignemo spomenik u Novom Sadu, to nije tačno. Na tom spisku se nalaze imena koja su sastavili ti naučnici u komisiji, koju su izabrali u vreme kada je na vlasti bio DS. Nije zadatak političara da ceni rad naučnika. Kada smo 2017. podnosili Skupštini Novog Sada inicijativu za podizanje tog spomenika, tražili smo i tako će i da bude, da na spomeniku na tri jezika piše: „U čast svim nevinim žrtvama.” Dakle, bez ijednog imena i prezimena. Mi smo tu inicijativu priložili kao link na izveštaj ove komisije koji postoji na internetu. Da podsetim da je tu komisiju formirao Boris Tadić.

Navodi se da je poslednjih meseci zabeležen porast etnički motivisanih napada na Mađare u Vojvodini, koje, osim vladajućih partija, niko nije osudio?

Oni koji nisu reagovali na takve napade i ne očekujem da se oglase. Kada je bila sednica posvećena Kosovu i Metohiji, nisam ni slutio da će biti etnički motivisanih napada, rekao sam to što smo mi uspeli da uradimo pre devet godina, i to istorijsko pomirenje u evropskom kontekstu pošlo je za rukom jedino Nemcima i Francuzima i Nemcima i Poljacima. Mi smo treći po tome i na to smo ponosni.

Koji su benefiti od istorijskog dogovora Srba i Mađara?

To istorijsko pomirenje koje je postignuto pre devet godina nosi benefite za sve. Od toga korist imaju Srbi u Mađarskoj, ali i Mađari u Srbiji. Veliki je benefit što se više ne govori o istoriji i o poglavljima naših naroda na koje ne možemo da utičemo. Teme su ekonomska saradnja dve države i da je sada Mađarska četvrta ili peta država po ekonomskoj saradnji, a u njihovo vreme smo bili 27. Govorimo o zajedničkim infrastrukturnim projektima i pomoći u snabdevanju gasom u ovom vrlo teškom i kriznom vremenu. I umesto toga, oni nas politikanski sve vuku u prošlost i žele da anuliraju sve što smo mi postigli zahvaljujući hrabrosti SNS-a i SVM-a.

Ima li sada manje migranata na severu Vojvodine?

Ne. Ima više migranata i zbog toga očekujemo rezultate trojnog sastanka koji je održan u Beogradu na kome su bili predsednik Vučić, premijer Orban i kancelar Nehamer. Mi smo o ovom problemu u više navrata govorili pre nekoliko godina da je zadatak države da zaštiti svoje građane, zbog čega su me isti poslanici, kao i danas, optuživali da sam fašista i ksenofob. Takva diskvalifikacija je za njih kao dobar dan. Od tada smo apelovali na državne organe i policiju da povećaju broj ljudi u ovom delu Srbije i da održavaju red. Ima nacionalnih manjina u našoj zemlji kojima smeta prisustvo Vojske Srbije i Žandarmerije gde su oni u većini, a mi Mađari želimo da ih je što više.

Szerző (Forrás)
Politika (Foto: A. Vailjević)
Többi hír
 A magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületében tartományi támogatásból megvaló
Csütörtökön ünnepeltük József Attila születésnapját, azaz a magyar költészet napját, 1964 óta ezzel az ünneppel adózu
Fehér Ferencre emlékezett az újvidéki magyarság