Ugrás a tartalomra

U Skupštini APV konferencija o perspektivi cirkularne ekonomije u Srbiji

U Skupštini APV konferencija o perspektivi cirkularne ekonomije u Srbiji

U Skupštini APV konferencija o perspektivi cirkularne ekonomije u Srbiji

U Skupštini AP Vojvodine danas je održana Međunarodna konferencija „Od linearnog ka cirkularnom – bioekonomija u perspektivi cirkularne ekonomije u Srbiji – regionalni i lokalni pristupi“, u organizaciji Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Alma Mons.

Ova međunarodna konferencija je završni događaj projekta „GODANUBIO“, koji implementira partnerstvo 19 institucija iz 10 država Dunavskog regiona, koje predstavljaju najvažnije aktere bioekonomizacije privrede tih država.

Otvarajući konferenciju, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor se zahvalio organizatorki skupa Milici Vračarić na upornosti i istrajnosti u ovoj oblasti od momenta formiranja Alma Monsa do danas.

„Današnju temu doživljavam kao razmišljanja o mogućnosti obuzdavanja halapljivosti i vraćanju u normalnost. Obuzdavanju halapljivosti velikih kompanija, da stvar profita nekako svedemo na racionalnost u trošenju resursa. Mislim da danas po tom pitanju ne stojimo dobro, a trenutna kriza u Evropi ne doprinosi rešavanju problema“, rekao je Pastor.

On je dodao da je zbog svega navedenog od ključnog značaja na ove teme razgovarati na regionalnom i lokalnom nivou, jer konkretno u Vojvodini od jedne tone stvorene biomase koristi se samo dva odsto, a samo jedna bala sena može da zameni 3,5 litre nafte. On je kazao da je važno što su danas na konferenciji prisutni i politika i sturka, ali i privrednici, jer se samo njihovom saradnjom može rešiti problem.

„Mi na nivou države, pokrajine i nivou lokalnih samouprava po pitanju strateških ciljeva stojimo dobro. Međutim, ključno je da li ćemo ta opredeljenja pretvoriti u realnost prvo u našim domaćinstvim, u lokalnim samoupravama. Da se korigujemo, promenimo ono što je u proteklih 50, 60 godina postalo normalnost, jer nas je to dovelo u današnju situaciju“, poručio je Pastor.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je ova institucija prepoznala značaj zelene agende i cirkularne ekonomije te je stoga osnovan i Savet za cirkularnu ekonomiju koju čine eminentni stučnjaci.

„Prepoznajući važnost ove teme juče smo po peti put otvorili Regionalni poslovni forum uz učešće više od 250 kompanija, a jedna od ključnih tema bila je zelena agenda i cirkularna ekonomija. Kada budemo radili evaluaciju B2B sastanaka, o rezultatima ćemo obavestiti stručnu javnost i medije“, istakao je Vučurević. On je dodao i da prema podacima za prvih devet meseci ove godine u AP Vojvodini imamo prviredni rast od 5 odsto, za šta je u velikoj meri zaslužna i cirkularna ekonomija.

„Privredna komora Vojvodine oduvek je bila mesto okupljanja privrednika i centar događanja, te ćemo rado nastaviti da budemo dobri domaćini svima koji žele da daju doprinos čistim energijama, zaštiti životne sredine i cirkularnoj ekonomiji“, kazao je Vučurović.

Tokom uvodnih izlaganja, učesnicima konferencije obratili su se i zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Radivoj Paroški i načelnik odeljenja za istraživanje poljoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede Mađaske Akoš Kristof.

U nastavku konferencije, predstavnici institucija iz ove oblasti predstavili su primere dobre prakse uloge javnog sektora u promociji bioekonomije i razgovarali o programima za finansiranje održive bioekonomske strategije i digitalnim rešenjima za cirkularnu ekonomiju.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen