Ugrás a tartalomra

Pri kraju obnova Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor" u Novom Sadu

2022.06.22 - 09:16

Pri kraju obnova Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor" u Novom Sadu

Pri kraju obnova Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor" u Novom Sadu

 Promenjen je krov, obnovljen podrum, zamenjeni vrata i prozori i postavljena izolacija. Radove su obišli Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine.
 

Mađarski kulturni centar „Petefi Šandor" je u proteklim decenijama predstavljao jedan od najvećih kulturnih centara u gradu  kada se radi o mađarskoj kulturi.

„Od uravnoteženih mađarsko-srpskih odnosa ovde u Srbiji, u Vojvodini, koristi imaju i Rumuni, i Slovaci, i Albanci, i Romi, svi oni koji ovde žive, jer smo stvorili takvo okruženje koje predstavlja vrednost. To umeju da prepoznaju oni koji su preživeli vremena u kojim ova vrednost nije postojala, i kada smo sanjali o tome da ćemo da ostvarimo ovu vrednost. Pošto smo uspeli u tome, smatram da treba realizovati trenutak kada to može i da se predstavi i ovo sada je upravo pokazatelj toga" rekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine.
 

Mađarski kulturni centar „Petefi Šandor" funkcioniše kao udruženje građana, ali je prošle godine, na molbu SVM-a postao jedan od gradskih kulturnih društava. Zahvaljujući tome dospeo je i u sistem gradskog budžetskog finansiranja. Grad Novi Sad je za ovu obnovu izdvojio 110 miliona dinara.

„Time smo pokazali da suštinski, na strateški način vodimo računa o očuvanju kulturnog identiteta Mađara u Novom Sadu, da nije samo stvar da li prepoznajete neki projekat kao manje ili više dobar, pa mu dajete, omogućavate neko finansiranje, nego ovo postavljate na čvrste noge, na čvrste temelje, kao što će biti ovaj objekat nakon rekonstrukcije. Apsolutno učvršćeni, u nekom novom sjaju, i stvarate preduslov da se sačuva ta raznolikost" kazao je Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada.

Predsednik Skupštine Vojvodine i gradonačelnik su osim gradilišta Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor" zajednički posetili crkvu Svete Elizabete gde je obnovljen sat, kao i Studentski dom „Evropa".

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2022.12.06 - 08:59
Az ország arra törekszik, hogy a 2023. évben is gazdasági növekedést valósítson meg.
A köztársasági képviselőház hétfőn megkezdte a vitát a jövő évi állami költségvetésről